szaboszabolcs

szaboszabolcs

Németh Szilárd törvénymódosítást adott be a lopás legalizálására

2015. június 13. - szabolcsblog

Németh Szilárdnak van néhány ellensége Csepelen, ezek közé tartozik a Csepeli Munkásotthon is, amit a helyi Fideszesek csak kommunista fészekként emlegetnek. A probléma lényege arra vezethető vissza, hogy az országgyűlési választásokon Csepelen csúfosan megbukott rezsibiztos polgármesterként mindent megtett azért, hogy megszerezze a Csepeli Munkásotthont, de nem járt sikerrel. A Munkásotthon – amelyben az ország egyik legszebb szecessziós színházterme található – ugyanis sosem volt tanácsi vagy önkormányzati tulajdonban, így jogilag nincs fogás rajtuk. Ha  a városvezetés együtt szeretne velük működni, akkor tárgyalni kellene, kompromisszumot kellene kötni. Németh Szilárd azonban erre alkalmatlan személy, csak megy előre, és mindent összezúz ami csak az útjába kerül.

Maga a Munkásotthon történelmileg kétségtelenül kötődik a munkásmozgalmakhoz, hiszen az 1920-as években a munkások által vásárolt téglajegyekből, valamint a Szociáldemokrata párt és különböző szakszervezetek támogatásából épült fel. Persze ez Németh Szilárdék szerint bűn, szerintem meg megsüvegelendő. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy már a második világháború előtt is hadjáratot folytatott az akkori jobboldali községi vezetés a Munkásotthon ellen, mert azt a kommunisták fészkének tartották (Tényleg, nem viccelek. Már akkor is ilyen színvonalú jobboldali politikusok voltak Csepelen). Mindenképpen meg akarták szerezni az intézmény tulajdonjogát, de nem jártak sikerrel. Pedig megvonták a moziengedélyét (hiszen az Csepel község tulajdona volt hivatalosan), majd egy lakáshivatali engedéllyel próbálták lenyúlni az intézményt. A gyár dolgozói azonban élő láncot vontak a Munkásotthon köré, a község vezetése pedig meghátrált. Mondjuk a moziengedélyt nem adták vissza. Végül az csepeli községi vezetés magánadományokból inkább épített egy másik kultúrházat, és az önkormányzat annak az üzemeltetését támogatta.

A második világháború után értelemszerűen nem volt probléma a helyi politikusok és a Munkásotthon között, azonban a rendszerváltáshoz közeledve nyilvánvalóvá vált, hogy a Csepel Művek szétesik. Így végül az a megoldás született, hogy 1991-ben az egykori Csepel Művek vállalatai hozták létrehoztak egy alapítványt, ami mai napig is üzemelteti az intézményt. Az önkormányzatnak korábban jó volt a kapcsolata Munkásotthonnal, a csepeli képviselőtestület rendszeresen ott tartotta például az ülését, illetve rendszeresen hozzá is járult az üzemeltetéshez. 2010 után azonban megváltozott a helyzet: Németh Szilárd polgármesterként felrúgta a korábbi együttműködési megállapodást, a csepel.info nevű honlapon (mely az egyik alpolgármesterhez, Ábel Attilához kötődik) rendszeresen támadást intéztek az intézmény ellen. Németh Szilárd csak és kizárólag az erőben hisz, így egyeztetés és megbeszélés helyett többször is megpróbálta egyszerűen megszállni az intézményt. Folyamatosan azzal támadják a Munkásotthont, hogy átláthatatlan a működése. A kuratórium ilyenkor meg mindig elmondta, hogy a gazdálkodásuk a törvényi szabályok szerint átlátható, illetve a felügyelőbizottságban önkormányzati delegált is van. Volt aztán feljelentés, meg vádaskodás, sőt a csepeli iskolákat eltiltották a Munkásotthon igénybe vételétől, de Németh Szilárd nem ért el eredményt. Pedig ha leül tárgyalni a Kuratóriummal, akkor talán legalább részben birtokon belül lehetett volna kerülni, de ez a hajó már elment, itt már évek óta nyílt háború zajlik, és ennek az egyik fél bukásával lesz csak vége. Jogi úton is próbáltak birtokon belülre kerülni Szilárdék, mondván ma már a 10 alapító közül egy sem létezik. Próbálták az egyik felszámolás alatt álló alapító cégtől megszerezni a tulajdonjogot (Siemens Transzformátor Kft.), majd azt a jogi kiskaput próbálta kijátszani, hogy az alapító cégek megszűnése után az alapítói jogok a bíróságra szálltak át. Ezt követően azt akarták elérni jogi úton, hogy oszlassák fel a kuratóriumot, és az újonnan létrejött testületbe már ők nevezhessenek ki tagokat. Persze a folyamatosan háború miatt sok tízmilliós forrásoktól esett el a Munkásotthon.

Németh Szilárd és a helyi Fidesz cinizmusát mutatja, hogy legutóbb azt a pofátlanságot is megengedték maguknak, hogy felajánlottak 30 millió forint támogatást a Munkásotthonnak, ha Németh Szilárdot beteszik a felügyelő bizottságba, illetve Németh Szilárd haverjait beteszik a kuratóriumba. A hátsó szándékukat jól mutatta, hogy a 30 millió támogatásért cserébe nem konkrét kulturális teljesítmény vártak volna el (pl. konkrét programok szervezését, a helyi közéletben vállalt további feladatok átvállalását), hanem csak és kizárólag a saját pozícióikat követelték a kuratóriumban és a felügyelő bizottságban.

Az Alapítvány közben próbált gesztusokat tenni. Ennek részeként nevezték ki Darvasi Ilonát a Munkásotthon élére, aki egyéként a magánéletben Nemcsák Károly felesége. Ez azonban nem volt elég Németh Szilárdnak, így tovább folytatták a politikai bosszúhadjáratot.

És itt jutottunk el a mostani hajmeresztő történethez: Németh Szilárdék világosan megüzenték nemrég a kuratóriumnak, hogy vagy behódolnak önként Szilárdnak, vagy bevetik a titkos fegyverüket. Persze nem tudtuk miről van szó, de múlt héten kiderült. Németh Szilárd önálló képviselői indítványt nyújtott be az Országgyűlés elé (T/5128 Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, valamint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény módosításáról), mely a Munkásotthon nevének említése nélkül, de a Munkásotthon lenyúlásának törvényesítését tenné lehetővé. A törvényjavaslat kimondja, hogy ha egy önkormányzati feladatokat ellátó közhasznú alapítvány alapító meghalnak, vagy az alapító cégek jogutód nélkül megszűnnek, és az alapítói jogok a bíróságra szállnak át, akkor az alapítói jogok gyakorlása az települési önkormányzatra száll át. Még azt a cinikus passzust is beleíratott a javaslatba, hogy ilyen helyzetben a kuratórium egy tagjának, vagy a kuratórium elnökének kell elmenni a képviselőtestülethez, hogy javaslatot tegyen az alapítói jogok gyakorlójának személyére. Magyarul bújtatottan azt szeretné elérni a törvénnyel, hogy Nagy József, a kuratórium elnöke menjen be a csepeli városházára, és javasolja Németh Szilárdot az alapítói jogok gyakorlójának. Ekkora pofátlanságot már rég láttam.

Mint Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője mindent meg fogok tenni az Országgyűlésben, hogy ezt megakadályozzam, de ha a Fidesz ezt át akarja engedni, akkor nem tudunk mit tenni. Egyszerűen pofátlanságnak tartom, hogy egyedi ügyre törvényt akarnak alkotni. Egyszerűen felháborító, hogy más vagyonát le akarják nyúlni. Egyszerűen szánalmas, hogy tárgyalás helyett háborúznak. Másrészt megígérem, hogy amint döntési pozícióba kerülünk Csepelen, úgy egyszer és mindenkorra rendezzük ezt az ügyet a kuratóriummal. Tárgyalásos úton. Ahogy azt kulturált emberek között szokás.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr607539238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.06.14. 09:11:46

Teljesen igaza van. Azt már 90-ben szépen át kellett volna adni önkormányzati tulajdonban, ugyanis az önkormányzat nem a fideszeseké, hanem Csepelé. Függetlenül attól, hogy most éppen fideszes.

Antallék egyik legnagyobb bűne, egyébként éppen ez, hogy a különféle párt és üzemi tulajdonokat, amelyek sokszor önkéntes munkával épültek, nem vette automatikusan állami/önkormányzati tulajdonba.

Ezért lehet az, hogy még mindig volt komcsik csücsülnek ezek tulajdonosi székében, lám még fel is háborodva, ha valódi társadalmi tulajdonba venné őket az önkormányzat.

Egyébként érdemes megnézni a sok értékes, de rohadó kerületi (de nyilván van vidéken is) pártingatlant, amelyet leromolva, kizsigerelve büntetlenül magára lehetett hagyni, miközben fénykorukban ezek a pártok (MDF, SZDSZ, MSZP) naponta tettek a mellett hitet, hogy ők élnek halnak a településért. Ugyan ki ne tudna arra példát mondani, amikor a párt embere kereskedelmilég még jól utóhasznosította saját zsebére a létesítményt.

Netuddki. 2015.06.14. 09:13:52

Ásó, kapa. Nagyharang az nem kell mert még megébred Csepel. Senkinek nem fog hiányozni...

Netuddki. 2015.06.14. 09:15:02

@♔batyu♔: A komcsik most éppen a fideszben csücsülnek.

Netuddki. 2015.06.14. 09:16:40

Ezek a hirtelen hatalmat kapott kis senkik azt hiszik mindenen és mindenkin átgázolhatnak. Sajnos ez a gyakorlatban is így van, ha hagyjátok.

Netuddki. 2015.06.14. 09:21:21

@♔batyu♔: Várom már mikor hoz törvényt a kedvenc pártod, hogy a libsik vagyonát ki lehet sajátítani. Aztán lehet bárkit libsinek bélyegezni akinek szemet vetettetek a vagyonára.

Megoldó 2015.06.14. 10:19:47

Szerintem a terror mindenre megoldás...
Ezeket a gátlástalan piszkokat meg el kell takarítani mert óriási károkat okoznak példamutatásukkal.
Azzal hogy mindent meg lehet csinálni ma magyarországon ha fideszes vagy.
Képzeljük el a következő választásoknál a jobbikkal ugyanezt a metódust, miközben az ország meg szépen tönkremegy...

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.06.14. 10:37:35

A fideszes munkásparaszt kormány egyik kiemelt prolija ez a Rezsi Szilárd. Ez a faszi (meg gyakorlatilag az egész Fidesz) élőben mutatja be, hogy hogyan is müködtek azok a rákosista 50-es évek.
Esztergályosokat, cukrászokat, tanulatlan prolikat emeltek ki miniszternek, államtitkárnak, a rendszerért az életüket is adó szolgáknak. Ami nem az ő tulajdonuk volt azt mind kisajátották kmaguknak.
Az országot az orbáni munkásparaszt diktatúra ugyanúgy tönkretette mint egykori vezérük, Rákosi proletárdiktatúrája.

Ortodox 2015.06.14. 11:33:41

2 dolog azért kimaradt.

Az alapítvány minden egyes alapítója megszünt már, de kommunista nagyvállalatok dobták össze a kezdő vagyont (köztulajdon) a rendszerváltáskor.

Az alapítvány állami(minisztériumi) támogatásból él.

www.csepelimunkasotthon.hu/index_main.html

Szóval, nem eszik olyan forrón azt a kását.

Ortodox 2015.06.14. 11:40:47

De egyébként szerintem ezt a csepeli munkásotthont meg pár másik kommunista fészket érdemes államilag támogatni.

A kádári nosztalgia, a sárga képü portás meg a többi miatt. Rezervátum. Az indiánok is kaptak ilyeneket, pedig kiirtották őket. A komcsikat a hatalomból irtották ki, de a múltjukra tekintettel ennyi igazán jár nekik. Sasjózsinak meg Teddynek is fel kell lépni valahol.

csak egy néző 2015.06.14. 11:54:42

@Ortodox:
"komcsikat a hatalomból irtották ki, de a múltjukra tekintettel ennyi igazán jár nekik."
Öcsém nem kicsit vagy eltévedve, nézd csak meg a regnáló fidióta kormányod, hogy hova is lettek az igazi komcsik.
Egyébként pedig olvasd el ennek a gyökér rezsirizsarapper önéletrajzát, hogy mire is lehetett jutni egy főiskolai büfé szakot végzett könyvtárosnak. Mennyi mindenre volt alkalmás, mivel mindig tudta, hogy melyik segget kell nyalnia.

brumeszkosz 2015.06.14. 13:54:08

Fidess barmok!! Az összes seggnyaló érdek komcsi ott ül a fide-ss-ben!!! Ekkora parasztok vagytok, ezt is beszopjátok a vezíretektől???

wolves84lb 2015.06.14. 16:08:27

@♔batyu♔: mi lenne bazdmeg, ha legalább életedben egyszer ne a fideszgeciknek adnál igazat?
Hiába adod elő magad bazdmeg, ebből látszik a leginkább, hogy mocskos bér-troll vagy.

Olyan nincs, hogy az egyik csak fehér, a másik meg csak fekete, csak a mesékben.

Ócska szar vagy, egy marék ezüstért árulod el az országodat, te mocsok.

Rohadnál meg az összes tetves fideszgecivel együtt.

Trackers 2015.06.15. 12:35:33

Szerintem is sokkal egyszerűbb, ha csak az egykori MSZMP-s káderek örökölhetnék az MSZMP által átmentett alapítványi vagyonokat.

Mi a probléma az önkormányzattal egyébként ?

Az hogy Fideszes ?
Majd MSZP-s lesz, ha az MSZP-re szavaznak az emberek.

Trackers 2015.06.15. 12:37:26

@wolves84lb:

Rohadjanak meg inkább az MSZMP KB-s csepeli ingatlan-tolvajok, akik a brancsuknak átjátszoták az ingatlanokat, és azok fölött ma is korlátlan tejhatalmat gyakorolnak.

2015.06.16. 09:46:13

@Trackers: Szerintem elsősorban az hogy kelet-európai módon beszűkíti ez a törekvés a köztulajdont állami/önkormányzati tulajdonná. Az állam mindenféle kormányzati működése óhatatlanul politikus. Ahhoz viszont, hogy normálisan lehessen élni az kell, hogy a politikai megmaradjon azon a körön belül ahol van értelme és létjogosultsága. Ha minden közintézmény, közintézményhez tartozó tulajdon a politika zsákmányává válik, akkor polgári élet szinte egésze válik óhatatlanul egysíkúvá, politikussá, és ez mindenképpen rontja a polgári élet minőségét.
süti beállítások módosítása