szaboszabolcs

szaboszabolcs

Parlamenti napló: a Jobbik nekiment Nagy Imrének a Kulturális bizottság ülésén (is)

2016. április 19. - szabolcsblog

Ma volt a Kulturális bizottság soros ülése, ahol az első napirendi pont az MTA 2013-14. évi beszámolójának volt. Mivel a bizottságban többen vagyunk tagok kutatóként, ezért alapvetően szakmai jellegű beszélgetés folyt, melynek kapcsán szóba került az MTMT (ez egy online publikációs adatbázis, melyben a kutatók publikációs adatait tárolják), a publikációk nyílt hozzáférésének az ügye, a tudománymetriával kapcsolatos ügyek, a kutatóintézeti hálózat helyzete, az oktatás területén indított szakmódszertani program állása, a felsőoktatásba jelentkező hallgatók számának a csökkenése. Én magam többek között kértem az MTMT felhasználóbarát fejlesztését, mert jelenleg túl bonyolult és nehézkes a rendszer. Mint elnök úr válaszából kiderült, tavaly úgy testálta rá törvényileg az MTA-ra a Fidesz az MTMT-t, hogy nem adott hozzá forrást, így problémákat okoz a működtetés, a fejlesztésre pedig egyáltalán nincs pénzük. Ezen kívül rákérdeztem az MTA CSFKI (Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet) költözésére, az kutatóintézetekben dolgozó kollégák egyetemi oktatásba történő bevonására is. Külön megkérdeztem azt is, hogy mik a nagyjából két éve az oktatás területét érintő szakmódszertani program főbb kutatási eredményei, és azokat mennyire sikerült hasznosítani. Ez utóbbi kapcsán Lovász László elmondta, hogy a kutatás első periódusa zárult le a 15 munkacsoportban, és most nagyobb források bevonásával, valószínűleg némileg szűkített területeken halad majd tovább a kutatás. Ez egyébként tényleg fontos, mert ilyen jellegű széles spektrumú kutatások régóta nem volt az oktatásban. Az kétségtelen, hogy az itt született eredményekre egyelőre kevésbé fogékony az EMMI, de talán előbb-utóbb meghallják a szakértők szavát.

Szóval haladt előre az ülés, alapvetően normális hangnemben, amikor az egyik Jobbikos képviselő (Farkas Gergely) elkezdte feszegetni, hogy miért tagja az MTA-nak Nagy Imre? Kifejtette ezen kívül azt is, hogy szerinte az MTA dolga lenne Nagy Imre életének és munkásságának az „árnyalása”, mert hát az élete összetett. Többen is szóvá tettük, hogy ez nem volt túl elegáns dolog. A végén pedig Lovász László kifejtette azt is, hogy poszthumusz nem szoktak kizárni senkit (erre joguk sincs). Az MTA-nak nem dolga az, hogy a korábban felvett, és már időközben elhalálozott tagok munkásságát és életét utólag értékelje, mert ezzel nagyon veszélyes precedenst teremtenénk. Szóval az MTA elnöke udvariasan de határozottan jelezte, hogy ne akarjanak beleszólni egy autonóm köztestület tevékenységébe.

           A magam részéről nehezményezem Nagy Imre izélgetését azért is, mert azon kevés elődünk közé tartozik, akit eddig általános megbecsülés övezett. Mindannyian tudjuk, hogy milyen előélete volt. Tudjuk, hogy moszkovita kommunista volt, és hogy 1945 után vezetőként részt vett számtalan politikai akcióban (a földosztástól kezdve, a beszolgáltatási rendszer kialakításán át, a svábok kitelepítéséig), de a Rákosival való szembefordulása, a Rákosinál sokkal realistább látásmódja és szakpolitikai elképzelései, az első miniszterelnökségének teljesítménye, az 1956-hoz kötődő tevékenysége, majd pedig a megtorlás időszakában kirótt halálbüntetése megkérdőjelezhetetlenül példaképként állítja elénk Nagy Imrét. Ezt akarja most lerombolni a Jobbik, de remélem nem lesz sikeres. Nem lenne jó, ha egyszerű hecckampány kedvéért azt a kevés ember emlékét is meggyaláznánk, akit politikai oldaltól függetlenül elfogad a magyar közélet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr888644884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szevaszkukac 2016.04.20. 07:48:06

Nagyon helyesen! Egy tömeggyilkos, besúgó, büdös véreskezű sztálinista komcsit, emberi életek, családok megnyomorítóját, aki nagy valószínűséggel a cári család kivégzésében is részt vett, és aki csak sodródott az eseményekkel, és alkalmas időben maga verette volna a forradalmat, csak ne kezeljenek nemzeti hősként!

kisQtya 2016.04.20. 08:12:22

Padlássöprögető moszkovita büdös kommunista volt. Pont. Nem tudjuk, mit tett volna, ha....
Az övéi, a kommunisták emelték hatalomra, ők nyírták ki és ők rehabilitálták. Kommunisták belügye.
Jellemző, hogy ebben az országban egy ilyen emberre építették a rendszerváltás ideológiai alapjait. Csak pislogtam az újratemetési cirkuszon.
Ezért maradt el a rendszerváltás, ezért osztották fel egymás között az MSZMP petéi a politikai palettát, ezek miatt tart itt az ország, ahonnan már mindenki menekül.
Büdös, mocskos retek a komplett politikai elitünk. A Jobbik is.

BiG74 Bodri 2016.04.20. 08:44:11

Nos, azt az általános megbecsülést szerintem is hagyjuk.

Bafana 2016.04.20. 08:44:58

Érdekes, Hóman Bálintnál arra hivatkoztak a ballibák, hogy jó dolgokat is csinált, de "AZ EGÉSZ ÉLETMŰVÉT KELL FIGYELEMBE VENNI!" Ezt Nagy Imrénén miért nem lehet alkalmazni? Az a csúnya kettős mérce már megint, ejnye!
Nagy Imréből utólag csináltak mártírt, és mint az előttem szólók is említik, egy véreskezű, gyilkos, gonosz, büdös kommunista volt. Több 56-os hős is említette, hogy ha esetleg győzött volna a forradalmunk, akkor maga a nép akasztotta volna föl. Akkor a méltó helyére került volna a magyar történelemben. Az SZ. betűhöz: a szemétdombra.

Bafana 2016.04.20. 08:47:29

"politikai oldaltól függetlenül elfogad a magyar közélet" Ezt természetesen a vicc kategóriájába szeretted volna írni!

Boka1 2016.04.20. 10:04:43

Pedig milyen szép beszédet mondott Viktor az újratemetésén. Olyan nagy sikere volt, hogy 3x húzták vissza a koporsót.

Tranquillius 2016.04.20. 10:29:41

Nagy Imre kb. úgy lett a MTA tagja lakatossegéd végzetséggel, mintha holnap felvennék Orbán Viktor legkisebb gyerekét rendes tagnak egy hármasra osztályzott általános iskolai szorgalmi feledat megírásáért.

gigabursch 2016.04.20. 11:12:55

Nagy Imrét tényleg el kéne takarítani a közéletből, mint becsülendő tagot.
Azt a segget nyalta, amit épp elé tettek.

Még csak az elveit sem tartotta.
Pedig az elv olyan, mint a fing, az ember tartja, amíg tudja.

cipraszon 2016.04.20. 11:24:01

Geci volt, de nem nagyon. Nekünk állítólag ilyen hős jut. Aki meg igazi hős lenne, azt az effélék már elintézték.

Anselmo 2016.04.20. 11:36:18

MTA - mint Magyar Tudományos Akadémia?
Bizonyára korszakalkotó eredményei vannak a mikrobiológia vagy az atomfizika területén. Akkoriban a kommunista vezetők mind nagy tudósok voltak. Elena Ceausescu is nemzetközileg elismert vegyész volt :)

Egyallampolgar 2016.04.20. 12:06:34

Senki nem mondta, hogy Nagy Imre makulátlan. Én anno a mancs-ban (tudjátok fasiszta tahók, az egy buzizsidólibsihazaáruló újság), olvastam hogy bizony Nagy Imre komoly padlás lesöpörtetésekben vett részt az 50-es években. Igen, a párt élcsapatáhoztartozott. Az viszont tagadhatatlan, hogy a kritikus pillanatban, a szabadság és függetlenség mellé állt és ebbe bele is halt.

ferkóboy 2016.04.20. 12:10:57

aki seggnyaló, büdös komcsi volt az a pozsgay...őt miért is nem baszogatják ezek a tökéletlen, buzi jobberek?

val 2016.04.20. 12:16:33

"Tudjuk, hogy moszkovita kommunista volt, és hogy 1945 után vezetőként részt vett számtalan politikai akcióban (a földosztástól kezdve, a beszolgáltatási rendszer kialakításán át, a svábok kitelepítéséig)"

Kell ehhez bármit is hozzáfűzni?

Bafana 2016.04.20. 12:32:10

@ferkóboy: Azért a seggnyalás, és a népirtás között van egy kis különbség. Az egyik egy gerinét vesztett figura, akiről 10-20 év múlva senki nem fog emlékezni, a másik egy gyilkos rendszert működtető vezető volt, akiről utcák vannak elnevezve és a köztéren vannak a madárszaros szobrai.
Felesleges a relativizálásod, és remélem érzed a kettő közti árnyalatnyi különbséget!

2016.04.20. 13:21:13

@Bafana:
Pedig ideológiailag Nagy Imre és Pozsgay azonos platformhoz tartoztak, mindkettő nemzeti kommunista, ahogy a Fidesz és a Jobbik jelenlegi ideológiája is ugyanez.

Bafana 2016.04.20. 14:00:10

@nagybalfasz: A tömeggyilkos és az áfacsaló is ugyanazon platformhoz tartozik, mindkettő bűnöző. De a különbség nem egyforma.

2016.04.20. 14:18:18

@Bafana:
Teljesen igazad van, csak a valóságban az utókor ritkán ítél a bűnök alapján. Aki az egyiknek szabadságharcos, a másiknak gyilkos. A középkori királyaink közül is nem egy volt véreskezű, aztán mégis tiszteljük őket.
süti beállítások módosítása