szaboszabolcs

szaboszabolcs

Lázár nem tökös, hanem sunyi

2017. április 25. - szabolcsblog

Tegnap értesülhetett arról a széles közvélemény, hogy a Lázár János által korábban igencsak támogatott Hódmezővásárhely-Szeged közötti vasúti-villamos összeköttetést biztosító beruházás költségei igencsak elszálltak. Kiderült ugyanis, hogy a járműveket szállító Stadler az előzetesen kalkuláltnál majdnem dupla olyan drágán, mintegy 20 milliárd forintért tudja csak vállalni a Citylink Hybrid Tramtrain járművek leszállítását. Ezen aztán Lázár János is jól felháborodott, és lényegében lefújta az egészet (részletek itt).

Első ránézésre mondhatnánk azt is, hogy végre egy tökös politikus, de ha jobban megkapargatjuk a dolgot, akkor sokkal egyszerűbb következtetésre jutunk: Lázár egyszerűen sunyi, aki másra keni a felelősséget. Az a nagy helyzet ugyanis, hogy a Stadlert győztesnek kihozó döntés már bő 10 napja megszületett, és erről Lázár Jánosnak is tudnia kellett. Ráadásul minderről a MÁV az MTI-t is értesítette, amiről az MTI be is számolt 2017. április 18-án (egy héttel ezelőtt!), és ezt több sajtóorgánum le is hozta. Lázárt ekkor még nem bosszantotta fel a beruházás költségeinek elszállása, pedig neki ekkor már napok óta tudta, hogy duplájára emelkednek a költsége. 

Ezt követően három napja a delmagyar.hu már kifejezetten felhívta rá az olvasók figyelmét, hogy a beruházás költségei az egekbe emelkedtek, és 2017 április 22-én részletesen beszámolt a fejleményekről. Lázárt még ekkor sem bosszantotta fel a beruházás költségeinek elszállása.

Tegnap az index címlapon hozta a delmagyar.hu oldalon megjelent információkat. Mivel immár országos hír lett az Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő méregdrága szerelvényekből, ezért Lázár János gyorsan felháborodott, és dúlva-fúlva rákente az egészet a MÁV-ra meg az NFM-re.

Tehát van egy projekt, ami személyesen Lázár János dédelgetett gyereke, amit eddig mindenen és mindenkin átnyomott. Amikor pedig kiderül, hogy sokkal drágább lesz, mint amit terveztek, akkor mélyen hallgat. Végül pedig, amikor országos hír és felháborodás lesz belőle, akkor gyorsan elküld mindenki mást melegebb éghajlatra, és újjal mutogat másokra.

Na az ilyen politikusokra mondta azt Hofi, hogy ezekhez képest a ház  nélküli csiga egy gerincoszlop.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr6012452553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.04.25. 21:54:44

Akkor most valaki meglepődött?

Aldou Raine 2017.04.25. 22:16:56

... vagy inkább nem kapott annyit az egész bizniszből, mint amennyit szeretett volna.

contractor 2017.04.25. 22:22:14

Lazarescu hozza a szinvonalat, ami nemzetének a sajátja. De miért csodálkozik ezen bárki is? Eddig nem esett le? Most komolyan - tényleg nem?

Larry Silverstein 2017.04.25. 23:09:19

egyre jobban bírom Lázárt, 2022ben ő váltja Viktort a miniszterelnöki székben

Control_ 2017.04.26. 00:19:42

@Larry Silverstein: Áldott jó ember. Felvirágoztatja majd az országot és megszilárdítja a demokráciát. Nagyon ráfér már erre az országra az ő segítsége. Később akár miniszterelnökként is.

Control_ 2017.04.26. 00:20:53

@Aldou Raine: hááát. Egen. Ez az amiről senki nem beszél.

morph on deer 2017.04.26. 01:24:05

@Larry Silverstein:
"ő váltja Viktort a miniszterelnöki székben"

Remélem egészen apróra

Pipas 2017.04.26. 07:38:11

"Tehát van egy projekt, ami személyesen Lázár János dédelgetett gyereke, amit eddig mindenen és mindenkin átnyomott. Amikor pedig kiderül, hogy sokkal drágább lesz, mint amit terveztek, akkor mélyen hallgat. Végül pedig, amikor országos hír és felháborodás lesz belőle, akkor gyorsan elküld mindenki mást melegebb éghajlatra, és újjal mutogat másokra."

Jézusom, a lázár akkor nyilatkozott amikor megkérdezték és nem három nappal előtte. B+, ez azért már nagyon ház milyen kifogásaitok vannak.

Nem mondom, a lázás egy nagyon pökhendi, gusztustalan alak, de, hogy ezeken a blogokon mikbe tudnak belekötni azért az is észbontó ám. A lázár akkor adott nyilatkozatot, amikor felkapták a témát és nem három nappal előtte, a lázár nem minden ügyet aznak intéz el, minden beérkezett dokumentumról még aznap kellene a sajtóhoz szaladni.

Szórnyű nagy lehet a ti fájdalmatok, wubba lubba dub dub.

kvadrillio 2017.04.26. 08:11:19

orbán a kurva anyádat ! eladtad a zsidóknak a zsolnay-t ??? ezért lelőlek !!! bazmeg ! és mi van a herendivel te geciláda ? azt is átjátszottad a zsidóknak te szemét geci-cigány-zsidó fattyúúú !!ű
Gazdaság
Újabb pofon a Zsolnayt einstandolni akaró Pécsnek
Népszava|2017. ápr 25. 12:45
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

Fotó: Tóth Gergő
Gazdaság
0
inShare

Első fokon pert vesztett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ellen az a 123 dolgozó, aki tavaly júniusban rendkívüli felmondással lépett ki a pécsi cégtől.
hirdetés

Pert vesztett első fokon a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ellen 123 volt dolgozója, akik tavaly júniusban rendkívüli felmondással léptek ki a pécsi cégtől. A Zalaegerszegi Törvényszék úgy látta, hogy a volt alkalmazottaknak nem volt meg a jogalapja az azonnali felmondásra, így a távozók egy havi bérüknek megfelelő összeget kell fizessenek a Zsolnaynak. Erről a Zrt. ügyvédje, Bodnár Imre tájékoztatta a Népszavát. Bodnár hozzátette, a mostani döntés megalapoz egy komolyabb kártérítési követelést is, hisz a kollektív felmondás következtében a gyár elvesztette dolgozóinak 80 százalékát, ezért a cég termelése leállt. Ebből százmilliós nagyságrendű kára származott a gyárnak.

A Zsolnay-gyár tavaly egy nemzetközi visszhangot kiváltó "einstandolási kísérlet" színtere volt, s ennek újabb fejleménye a mostani ítélet. A 20 éve veszteségesen működő manufaktúra részvényeinek 74,5 százalékát 2013-ban adta el a pécsi önkormányzat Bachar Najari szír származású, svájci vállalkozónak, ám a két tulajdonos viszonya hamar megromlott. A város harcot indított a cég visszaszerzéséért. A jelekből azonban arra lehetett következtetni - a város és az érintettek sosem cáfolták ez, hogy - egy kormányközeli gazdasági érdekcsoport akarta megszerezni a Zsolnayt. Ennek vélhető oka az volt, hogy az elmúlt éveket 6-800 milliós árbevétellel záró Zsolnay milliárdos megrendelésekhez juthat azokon az uniós támogatású pályázatokon, amelyeket műemlék középületek felújítására tervez kiírni a kormány. Ezek a munkák megduplázhatják-megtriplázhatják és nyereségessé tehetik a Zsolnayt.

Az cég megszerzése érdekében a város és a Zsolnayra szemet vető vállalkozók több frontos támadást indítottak, ennek egyik eleme volt, hogy a dolgozókat átcsábították a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kft.-be. A Zsolnay azonban elhárította a támadásokat: a tulajdonos kifizette a zrt. több mint félmilliáros adósságát, így a felszámolás veszélye elmúlt, a gyár pedig új alkalmazottak felvételével talpra állt, s a jelenlegi termelési-értékesítési adatok alapján elképzelhető, hogy a Zsolnaynak nyereséges éve lesz.

A mostani - igaz még nem jogerős - pernyerés is a Zsolnayt erősíti. Kérdés, hogy a volt dolgozók képesek-e megfizetni a rájuk kirótt pénzbüntetést. Korábban Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt ígérte, hogy kiállnak a Ledinába átlépő dolgozókért, s ebbe mindenki beleértette azt is, hogy ha elbukják a kártérítési pert, akkor az önkormányzat átvállalja a fizetést. Csakhogy ez Bodnár szerint nehezen megvalósítható, hisz milyen jogcímen költ a város közpénzt a volt zsolnayosok tartozására. Mivel a város közben eladta egy kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező vállalkozónak a Ledinát, várható, hogy majd ő vállalja át a kártérítést. Bodnár Imre azonban ennek kapcsán megjegyezte: érthetetlen, hogy a Ledina új gazdája miért és milyen forrásból fizeti ki a később akár százmilliósra hízó kártérítést. Az is érthetetlen, miből fizeti a tulajdonos a Ledina dolgozóinak bérét immár lassan egy éve, hiszen arról nincs tudomása senkinek, hogy a Ledina üzemében érdemi termelőmunka folyna. Lapunk is megkérdezte erről a cég vezetőjét, ő azonban elzárkózott a választól. Így nem tudjuk megcáfolni Bodnárnak azt a feltevését, hogy a Ledinát a titokzatos tulajdonos tartja fenn, teljesítmény nélkül. Bodnár szerint érthetetlen, hogy ha egy vállalkozó tíz hónapon keresztül fenntart egy nem termelő, perspektivátlan céget, akkor a nyomozóhatóságok miért nem indítanak vizsgálatot a Ledina fenntartására eddig biztosított, több százmillió forint eredetének megállapítására. Bodnár arra gyanakszik, hogy azért nincs eljárás, és azért van fedezet a Ledina költségeire, mert titokzatos csatornákon keresztül mozgatott közpénzből tartják fenn a céget.

Megkérdeztük a pécsi városházát, hogy a bírósági ítélet kapcsán akarnak-e nyilatkozni arról, ki állja majd a volt Zsolnay-dolgozókra kirótt kártérítést. A város kormánypárti irányítói - a polgármesteri hivatal szóvivőjén keresztül - azt üzenték: "A pécsi önkormányzat nyilatkozni fog, amennyiben lesz közölnivalója. Egyelőre nincs."

Ungár Tamás írása a Népszavának

nu pagagyí 2017.04.26. 08:16:03

Milyen szépen, feltűnés nélkül lehetne szétlopni az országot, ha nem alkalmatlankodna még mindig néhány sajtótermék, amit nem vásárolt fel, vagy tett tönkre a rezsim. De ha már kiderült a lenyúlási kísérlet, igazán feljelenthetné saját minisztériumát Lázár, megnevezve a fő felelőst is, saját magát. Hivatkozhatna a kíméletlen versenyre, ami rossz útra vezette. Mégis csak felháborító, hogy Rogán haverja 7 milliárdot vett ki a kínai maffiózók importját elősegítő kötvénybizniszből, neki meg ilyen pitiáner falatok jutnak.

Pipas 2017.04.26. 08:30:12

@nu pagagyí: Ja, megint volt egy 8 milliárdos bukta, nav-nak írtak szoftvert... na, melyik banda volt szeritned? a csodába, hát nem megint a szocik buktak le? ki érti ezt? :D

Parajpuding 2017.04.26. 08:40:10

Kedves Szabolcs! A gondolkodni képes emberek számára lézerjani jelleme eddig sem volt kérdéses. A többieknek meg teljesen mindegy, hogy milyen, mivel még ő is a orbánmaffia tagja, egyenlőre rajongani kell érte.

Magentax 2017.04.26. 08:57:22

A csuti kisvasút miatt is országos felháborodás volt, azt ovi és bandája leszarta, sőt kijelentette, ha tovább tiltakoznak, akkor még meg is hosszabbítja.
Biztos, hogy nem a tiltakozások miatt offolták a Stadlert - sztem inkább az ország gázszerelője bejelentkezett a jó zsíros kis biznicre.

mpl 2017.04.26. 09:05:44

A vizes vb elúszott milliárdjai miért nem szúrják a szemét?

Merlot 2017.04.26. 09:20:59

Aki sunyi, az annyit is ér.
Az ő stílusában sommázva a dolgot.

Merlot 2017.04.26. 09:24:34

@morph on deer:

"@Larry Silverstein:
"ő váltja Viktort a miniszterelnöki székben"

Remélem egészen apróra "

A Kalasnyikov egészen apróra tudja szeletelni, ha hosszan húzzák a ravaszt. Erről meg lehetne kérdezni Causescut. de "sajnos" az már halott. :DD

morph on deer 2017.04.26. 10:36:45

@Merlot:
Hááát nem is tudom..! Mert ugye visszajár, mint az apró ;)

(Nem saját: "...csak az apró kisértet jár vissza?" - kérdezte Brachfeld Siegfried egy ezeréves kabarétréfában)

jandera 2017.04.26. 12:27:30

Itt speciel NEM villamosról van szó! Ez egy nagyvasúti jármű, hibrid hajtással, amit egyes szakaszokon villamosként is lehet használni.

Itsuka 2017.04.26. 12:40:56

Alighanem Lázár hisztijének a megfejtése ennél sokkal egyszerűbb: Lázárt valamiből kihagyták, vagy nem osztottak neki annyit, amennyi (szerinte) megilletné.
Az Orbánságnak még soha nem okozott gondot néhányszáz százaléknyi túlárazás.

Szputya 2017.04.26. 12:58:44

index.hu/belfold/2017/04/25/a_stadler_szerint_komolytalan_lazar_nyilatkozata/
index.hu/belfold/2017/04/25/nfm_lazar_janos_tram_train/

Nem is kerülne a duplájába... :P
Szóval, valószínű, hogy nem kapna annyit, mintha a duplája lenne, és ezen háborodott fel... :D

Nietzsche__ 2017.04.26. 13:31:51

@Itsuka: pontosan erről van szó. Nem bonyolult ez!

Terézágyú 2017.04.26. 14:40:04

Két város között közlekedő villamosszerű vonat - az magyarul nem a hév??????

cardiobascuralis 3 2017.04.26. 15:18:18

Ház nélküli csiga nincs. Meztelen csiga van. Hofi azt is mondta.

cardiobascuralis 3 2017.04.26. 15:20:28

@Merlot:
Ki az a Causescu? Vagy ki volt?
Ő találta fel a kalasnyikovos szeletelőgépet?

lombozódó 2017.04.26. 15:36:36

Nagy a terelés.
::::::::::::::::::::::::::: A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a projektre nem az árak emelkedése jelent veszélyt, hanem az, hogy nem lesz elegendő utas és Brüsszel emiatt úgy ítéli meg, hogy a beruházás megtérülése kétséges.Amikor a közbeszerzés megindult, akkor a fentiek alapján 15,3 milliárd forintra becsülték a beszerzési költségárat, A fejlesztési minisztérium egyébként a pályafejlesztést is tartalmazó teljes projektet 50 milliárdra becsülte................

A futballpálya építési verseny után vasútépítési verseny jön :-)))

szegedma.hu/hir/szeged/2017/04/nfm-nem-az-ar-a-baj-a-hodmezovasarhely-szeged-tram-trainnel.html

igazi hős 2017.04.26. 16:29:30

@Larry Silverstein: Lázár nem lesz minielnök, nincs mögötte támogatás, csak Orbán bizalma. Leglaább két irányból nyírnák ki, ha feljebb akarna lépni. Rogánnal is épp csak döntetlenre hozta a csörtét '14-ben, azóta inkább gyengült a pozíciója. Orbán sok mindent megtanult Kádártól, pont úgy játszik a 2. emberekkel, mint az öreg tette. A Fidesz végzete pont az lesz (valamikor a távoli jövőben), hogy Orbán nem képes utódot felmutatni, ugyanis a tehetség eleve kizárja a felemelkedést, a rendszer már láthatóan a feudálisan hűséges inkompetenciára épül. Szííjártókból meg Rezsi Szilárdokból van bőven, de melyik lenne alkalmas minielnöknek?
süti beállítások módosítása