szaboszabolcs

szaboszabolcs

Óvóda átszervezési botrány Csepelen

2015. március 03. - szabolcsblog

Múlt héten a csepeli testületi ülésen döntöttek a képviselők a csepeli óvodák összevonásáról, melyen sok felháborodott szülő és óvodai foglalkoztatott is jelen volt. Már hetek óta érzékelhető, hogy a Fideszes városvezetés nem készítette elő megfelelően a döntést, így a szülők és az óvodákban dolgozók sem értik a döntés okát. Úgy érzik, hogy a fejük fölött döntenek róluk. Kiszolgáltatottnak érzik magukat, ami kiverte a biztosítékot. Ráadásul a napirendi pont tárgyalása közben is furcsa színjáték zajlott. Előbb az ellenzéki képviselők kérték számon a polgármesteren és a Fideszes képviselőkön, hogy miért kell ilyen súlyú kérdésben előkészítetlen döntést előterjeszteni? Felmerült a kérdés, hogy miért csak a gazdasági hatásait vizsgálták a döntésnek? Ráadásul a gazdasági hatásokat elemző hatástanulmány is csupán csekély megtakarítást prognosztizál, és sok kockázati tényezőt vet fel. A pedagógiai szempontok nem játszottak szerepet a döntésben. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a tagintézménnyé vált óvodák vezetői minként tudják majd az ovikat irányítani, ha nekik pedagógusként is dolgozni kell teljes munkaidőben, hiszen egy óvónő jóformán toalettre sem tud kimenni. Egy testületi ülésen szokatlan mozzanatként Hudák János hozzászólása még nyílt színi tapsot is kapott. Hozzászólása lényegében arról szólt, hogy nem feltétlen ördögtől való az ötlet, de rá kell szánni az egyeztetésre az időt. Ha tényleg olyan jó a terv, mint ahogy azt a polgármester állítja, akkor győzze meg a szülőket és az óvodákban dolgozókat. Azt gondolom János bizonyította, hogy joggal kapott helyet a testületben, bátran és határozottan kiállt a csepeliek érdekeiért. Kapott is érte bőven dicséretet.

Ezt követően több szülő és óvodai foglalkoztatott is hozzászólt. Az egyik hozzászóló apuka még Tegnap a csepeli testületi ülésen döntöttek a képviselők a csepeli óvodák összevonásáról, melyen sok felháborodott szülő és óvodai foglalkoztatott is jelen volt. Már hetek óta érzékelhető, hogy a Fideszes városvezetés nem készítette elő megfelelően a döntést, így a szülők és az óvodákban dolgozók sem értik a döntés okát. Úgy érzik, hogy a fejük fölött döntenek róluk. Kiszolgáltatottnak érzik magukat, ami kiverte a biztosítékot. Ráadásul a napirendi pont tárgyalása közben is furcsa színjáték zajlott. Előbb az ellenzéki képviselők kérték számon a polgármesteren és a Fideszes képviselőkön, hogy miért kell ilyen súlyú kérdésben előkészítetlen döntést előterjeszteni? Felmerült a kérdés, hogy miért csak a gazdasági hatásait vizsgálták a döntésnek? Ráadásul a gazdasági hatásokat elemző hatástanulmány is csupán csekély megtakarítást prognosztizál, és sok kockázati tényezőt vet fel. A pedagógiai szempontok nem játszottak szerepet a döntésben. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a tagintézménnyé vált óvodák vezetői minként tudják majd az ovikat irányítani, ha nekik pedagógusként is dolgozni kell teljes munkaidőben, hiszen egy óvónő jóformán toalettre sem tud kimenni. Egy testületi ülésen szokatlan mozzanatként Hudák János hozzászólása még nyílt színi tapsot is kapott. Hozzászólása lényegében arról szólt, hogy nem feltétlen ördögtől való az ötlet, de rá kell szánni az egyeztetésre az időt. Ha tényleg olyan jó a terv, mint ahogy azt a polgármester állítja, akkor győzze meg a szülőket és az óvodákban dolgozókat. Azt gondolom János bizonyította, hogy joggal kapott helyet a testületben, bátran és határozottan kiállt a csepeliek érdekeiért. Kapott is érte bőven dicséretet.

Ezt követően több szülő és óvodai foglalkoztatott is hozzászólt. Az egyik hozzászóló apuka még aláírásokat is gyűjtött (két nap alatt 250-et) az átszervezés ellen. Mindebből jól látszódik, hogy nagy a felháborodás. A város vezetői nem tudták megnyugtatni a jelenlévőket. A hozzászóló szülők némelyike azt is kifejtette, hogy ha most az ő véleményük figyelembe vétele nélkül születik döntés, akkor soha többé nem szavaznak a Fideszre. Az egyik hozzászólót ezért a polgármester „remek” érveléssel megpróbálta szoci szimpatizánsnak beállítani, mire az apuk simán közölte: ő Fidesz szavazó volt eddig, nézzék meg a Kubatov-listát, rajta van Fideszesként. A döntéssel szemben határozottan fellépő baloldali képviselők pedig szokás szerint megkapták a szokásos „elmúltnyolcévezést” is, ami valljuk be vicces 2015-ben. Mindenesetre dicséret illeti a szülőket és az óvodában dolgozókat, hogy bátran kiálltak az érdekeikért. Régen láttam ilyet. A baloldali ellenzéki képviselőket is megilleti a dicséret, szintén kemények voltak.

A polgármester próbált érvelni az átszervezés mellett, bejelentett egy ovifejlesztési programot, illetve hivatkozott saját érintettségére is (ugyebár van óvodás korú gyermeke). Sajnos azonban azt a tényt nem tudta semmissé tenni, hogy a döntés egyszerűen előkészítetlen és átgondolatlan. Kiderült, hogy a csepeli óvodák közül is mindössze egy nyilatkozott úgy, hogy támogatja az elképzelést. Tehát semmiféle támogatás nincs a döntés mögött. Számomra egyértelművé vált az is, hogy az átszervezést irányító Morovik Attila képtelen normális érveket felhozni, a szülők sokszor felháborodott bekiabálásokkal igyekeztek felhívni a figyelmét arra, hogy egyszerűen nem mond igazat. Voltaképpen szánalmas volt a szereplése. Hasonlóképp joggal idegesítette fel a hallgatóságot, hogy a Fideszes képviselők egyike sem szólalt meg a vitában. Egy szó nélkül ülték végig a másfél órát! Csak nyomogatták a gombot.

<!-- [if gte mso 9]>

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr997238511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása