szaboszabolcs

szaboszabolcs

Egy majd’ 7 órás bizottsági ülésen 5 percet szánt a Fidesz a költségvetés részletes vitájára

2017. május 23. - szabolcsblog

Ma maratoni ülést tartott a Kulturális bizottság, részben a Népjóléti bizottsággal összevont ülés keretében. Ez pontosan azt jelentette, hogy reggel 9 óra és délután 16 óra között gyakorlatilag folyamatosan ülésezett a bizottság, mindössze 2x20 perc technikai szünet közbeiktatásával.

A majd 7 órás ülést úgy szervezték meg, hogy azon egymást kövessék olyan bizottsági meghallgatások, melyek általában nagy érdeklődésre tartanak számot, így rendszeresen sok kérdés szokott felmerülni. Ennek azt lett a következménye, hogy már 15.50 körül járt az idő, amikor sorra került a 2018. évi költségvetési törvény részletes vitája. Amióta én a bizottság tagja vagyok, azóta mindig úgy tárgyaltuk a bizottságban a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat, hogy egyenként végigmentünk a módosítókon, így egyenként elmondhatta az előterjesztő, hogy mit, miért és honnan akar átcsoportosítani. Ezt követően pedig egyenként szavaztunk. Ehhez képest most Pósán László (Fidesz) ügyrendi javaslattal élt, hogy akkor szavazzunk tömbben az egyes frakciók módosító javaslatiról. Ergo az egész részletes vitát letudták 5, azaz 5 darab szavazással. Tömbben szavaztunk a Jobbik, az LMP, a FIDESZ, valamint a függetlenek és a bizottság saját módosító javaslatairól. Egészen felháborító, hogy a Fidesz ennyire veszi komolyan a parlamenti vitát. Mi a magunk részéről becsülettel készültünk, egyenként átnéztünk 31 oldalnyi módosítót. Majd egy fél nap munkáját azzal honorálja a Fidesz, hogy 5 perc alatt elintézi az egészet 5 szavazással. 

posan.jpg

Na de akkor nézzük, hogy mégis mi volt fontosabb a 2018. évi költségvetés vitájánál. A következő napirendi pontokon mentünk végig, melyek egyenként 1-1,5 óráig tartottak (a meghívóban szereplő írásmódot követem, a hivatali helyesírást én már nem merem javítani):

  • Tájékoztató a Sportért Felelős Államtitkárság eddigi tevékenységéről, előadó: Dr. Szabó Tünde (államtitkár, EMMI)
  • A 2016. évi nyári olimpiai játékok tapasztalatairól, a következő olimpiai felkészülés terveiről, előadó: Kulcsár Krisztán (elnök, MOB), Fábián László (főtitkár, MOB)
  • A 2016. évi nyári paralimpiai játékok tapasztalatairól, a következő paralimpia felkészülési terveiről, előadó: Szabó László (elnök, MPB), Tóth Tamás, paralimpiai bajnok)
  • Tájékoztató Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájáról, előadó: Deutsch Tamás (miniszterelnöki biztos)
  • A FINA 2017. évi XVII. Úszó-, Vízilabda-, Műugró és Nyíltvízi Világbajnokság programjának előkészítéséről, előadó: Szántó Éva (ügyvezető igazgató, Bp2017 Nonprofit Kft.), Balogh Sándor (gazdasági igazgató)
  • A FINA 2017. évi XVII. Úszó-, Vízilabda-, Műugró és Nyíltvízi Világbajnokság épülő létesítményeinek készültségi állapotáról, előadó: Dr. Schneller Domonkos, kabinetfőnök

Na ezekről beszéltünk reggel 9-től délután 15.50-ig, majd jött a költségvetés pár perces „részletes vitája”. Az azt megelőző majd 7 óra során nagyjából az alábbi érdemi információkat sikerült begyűjteni: minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden kérdés félreértés. Egyetlen kivételnek a MOB beszámolóját tekintem, ők még finom kritikát is megfogalmaztak a kormány irányába, mellette pedig megfelelő módon önkritikusak voltak. Kulcsár Krisztián csak arra nem emlékezett jól, hogy Péterfalvi Attila felszólította őket az Együtt kérésére, hogy igenis nyilvánosságra kell hozni az olimpiai pályázat megvalósíthatósági hatástanulmányát, amit az elődje (Borkai Zsolt) nem akart nekünk kiadni.

A vita visszatérő témája volt egyébként a vizes világbajnokság, melynek a költségei a Fidesz és a meghívottak szerint természetesen egy fillérrel sem változtak, és ott minden rendben van, minden a tervezett időpontban és a tervezett módon halad a maga útján.

 

Szolgálati közlemény: a vita egy szakaszában Pósán László képest volt azt javasolni Szabó Tündének, hogy ne válaszoljon egy ellenzéki kérdésre. Ez a vitakultúra csimborasszója!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr1812535063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása