szaboszabolcs

szaboszabolcs

Németh Szilárd megússza a törvénysértést pusztán csak azért, mert nem válaszol Péterfalvi levelére

2017. augusztus 24. - szabolcsblog

Németh Szilárd, bukott csepeli rezsibiztos nem a megfontolt nyilatkozatairól híres. Még jó két évvel ezelőtt például teljesen őszintén bevallotta, hogy listázta azokat a helyi ellenzékieket, ellenzéki aktivistákat, hétköznapi civil embereket, akik részt vettek egy tüntetésen, amit az általa einstandolni kívánt Munkásotthon védelmében szerveztek. Szó szerinte ezt mondta a 2015. június 3-i ülésnapon a Parlamentben:

„A civil tüntetőkről meg talán még annyit szeretnék mondani, hogy annyira „civil” volt a történet – mi is összeírtunk egy listát – hogy gyakorlatilag a teljes ellenzéki szegmens megjelent: volt politikusok, mostani politikusok, mindenki aki a csapathoz tartozik, akikben ez a félelem él, hogy most aztán mi lesz a Munkásotthonnal. Ezek nem civil emberek. Akkor hozzák elő ezt a civil dolgot, amikor önök szeretnék; amikor valamilyen formában nem mernek a napra jönni a közösség elé, hogy bemondják, hogy pártpolitikusként mit képviselnek, akkor rögtön civilekké válnak, meg rögtön civil lesz a Csepeli Munkásotthon”

Mondanom sem kell, hogy nyilvánvalóan jogellenes dolog egy tüntetés részvevőiről listát készíteni, normális embernek eszébe nem jut ilyet készíteni. Ennek megfelelően 2015 nyarán beadvánnyal fordultam Péterfalvi Attilához, hogy vizsgája ki az ügyet, és állapítsa meg a jogsértést. Péterfalvi Attila két évvel később, idén nyáron válaszolt. Tájékoztatása szerint az elmúlt két évben többször is megkérte Németh Szilárdot, hogy tájékoztassa a lista keletkezéséről, a lista tartalmáról, az adatkezelés jogalapjáról stb., de Németh Szilárd egyszerűen nem válaszolt neki, ezért lezárta az ügyet.

Idézném szó szerint Péterfalvi Attilát, mert annyira abszurd: 

"A Hatóság megkeresését többször is megismételte, azonban Németh Szilárd az abban feltett kérdésekkel összefüggésben nem nyújtott tájékoztatást. Ebből kifolyólag a Hatóságnak nem állnak rendelkezésére olyan információk, melyek a bejelentésben foglaltakat (foglaltak - javítás tőlem) érdemi vizsgálatához szükségesek. Az ügyben a Hatóság további intézkedést nem foganatosít"

Ezek szerinte ma Magyarországon a törvénytelen adatkezelést még akkor sem lehet érdemben kivizsgálni, ha azt a tettes explicite bevallja. Mindössze annyit kell tennie, hogy nem tesz semmi, a Hatóság meg két év után széttárja a kezét. Szép.

szilardlista.jpg

Mindenesetre egy dolog kiderült: Németh Szilárd gyáva, mert az adatvédelmi biztos megkeresésére már nem volt hajlandó beismerni a tettét, miközben a Parlamentben büszkén vállalta azt. Ahol én felnőttem, ott ezt szimplán gyávaságnak és sunnyogásnak tekintették volna. Ráadásul egy nyilvánvaló törvénysértést sikerült felderítetlenül hagyni, Szilárd pedig továbbra is nyugodtan használhatja a törvénytelen listáját a csepeli ellenzékiek elleni hadjáratában.

Már csak egy költői kérdést tesz fel az ember: vajon mit csinál pontosan ezzel a listával Németh Szilárd? Csak nem ez alapján döntik el, hogy ki milyen munkát kaphat, vagy nem kaphat a közszférában? Csak nem ezek alapján döntik el, hogy ki kaphat, és ki nem kaphat megbízást, segélyt, támogatást az önkormányzattól?

 

És akkor íme a beadvány és a határozat szövege:

 

Dr. Péterfalvi Attila elnök úr részére

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) 52. § (1) bekezdése alapján bejelentést kívánok tenni személyes és különleges adat jogellenes kezelése miatt Németh Szilárd országgyűlési képviselővel szemben, és a Hatóság vizsgálatát kezdeményezem az ügyben.

  1. július 3-án Németh Szilárd az Országgyűlés ülésén felszólalva a következőt mondta. „A civil tüntetőkről meg talán még annyit szeretnék mondani, hogy annyira „civil” volt a történet - mi is összeírtunk egy listát -, hogy gyakorlatilag a teljes ellenzéki szegmens megjelent: volt politikusok, mostani politikusok, mindenki, aki a csapathoz tartozik, akikben ez a félelem él, hogy most aztán mi lesz a Munkásotthonnal.”[1] A Csepeli Munkásotthonnál 2015. június 26-án volt tüntetés az ellen a törvényjavaslat ellen, amely alapján az intézményt fenntartó alapítvány önkormányzati tulajdonba kerülhet. Német Szilárd kijelentése minden bizonnyal erre a tüntetésre vonatkozott. A tüntetésen politikusok mellett több tucat civil állampolgár is megjelent résztvevőként.

Álláspontom szerint az elhangzottak kimerítik a személyes adat jogellenes kezelését. Különösen a „mi is összeírtunk egy listát”, valamint a „mindenki, aki a csapathoz tartozik” kijelentések adnak erre alapot. Egy a tüntetésen résztvevőket tartalmazó lista összeírásával megvalósul a személyes adatok kezelése. Feltételezhetően nem a néhány ismert politikus miatt volt szükség listát készíteni, hanem az a lista a többségben lévő, több tucat résztvevő személyre terjedhet ki. Ezt erősíti a felszólalás további része, miszerint a politikusokon és volt politikusokon kívül Németh Szilárd szerint ott volt mindenki, aki a csapathoz tartozik. Ezzel Németh Szilárd a politikusokon kívüli körre, feltehetően az aktivistákra, szimpatizánsokra és más résztvevőkre céloz.

A tüntetés jellegéből adódóan a résztvevők politikai véleményére vagy pártállására is lehet következtetni – Németh Szilárd az idézett felszólalásában pontosan ezt tette, politikai oldallal és pártokkal azonosította a tüntetés résztvevőit – ezzel pedig az Infotv. 3. § 3. a) pontja szerinti a különleges adat kezelése valósul meg. A különleges adatokat a törvény jobban védi, kezelését szigorúbb szabályokhoz köti, így az adatkezeléshez az érintett írásbeli hozzájárulása lenne szükséges.

Németh Szilárdnak az adatkezelésre nem lehet jogalapja, mert az érintettek nem járultak hozzá személyes adatuk kezeléséhez. Kérdés az is, hogy adatkezelőként további törvényi kötelezettségeinek eleget tett-e. Pontosan azt sem tudjuk, hogy hány személyt érint, hányan szerepelnek a listán és ez a lista kiről pontosan milyen adatot tartalmaz. De az a tény, hogy Németh Szilárd elismerte a lista létezését és abból a fent idézett következtetést vonta le, kétségkívül megalapozza a személyes és különleges adatok kezelését. Kérem, mindezekre tekintettel, hogy a Hatóság folytassa le a vizsgálatot és állapítsa meg a jogsértést.

 

Budapest, 2015. július 10.

 

                                                        Tisztelettel:

                                                                                                     Szabó Szabolcs

                                                                                                 országgyűlési képviselő

 

[1] Idézet az Országgyűlés 2015. július 3-ai ülésnapjának jegyzőkönyvéből. Az Országgyűlés honlapjára a felszólalást tartalmazó jegyzőkönyv 2015. július 9-én került fel. Az alábbi linken elérhető: http://www.parlament.hu/documents/10181/56618/ny150703.pdf/f656c408-f789-40e4-b68e-cf1037fdbe41

 

szilardlistapeterfalvi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr6012776336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2 2017.08.24. 18:37:11

erőlködj csak, Szabolcs

birka menet 2017.08.24. 19:09:31

Német Szilárd boldog lesz, amikor a kormányváltás után a totális elszámoltatáskor a bíróság el fogja fogadni az orvosiszakértői véleményt, miszerint Szilike elmeállapota már régóta kórosan torzult, az orbán csicska szerepben teljesen elvesztette az önkontrollját hogy a vézernek mindenáron megfeleljen és ettől az agya teljesen megbomlott.

Szili ezért nem börtönbe fog vonulni, hanem életfogytiglan elmegyógyintézetbe lesz beutalva.

Attilajukkaja 2017.08.24. 19:12:03

Németh Szili mindenképpen megússza. Ha válaszol, ha nem. Ez nyilvánvaló.
Nem is értem, mi itt a kérdés.

Punxsutawney Mormota 2017.08.24. 19:17:24

Hajrá Csepel! A bértrollal meg ne törődj, kell neki a lé a napi leárazott párizsire és kannás borra, így ide is kellett szarnia egyet valamelyik random nickjén.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.24. 19:19:19

Vágásra értett zsírdisznó.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.08.24. 20:01:28

Szerencsétlen barom.

Ha egy politikus ott van egy tüntetésen azt bárki leírhatja, megjegyezheti, hisz közszereplő.

Ez kb olyan hogy felejlentelek ha leírod, hogy Gyurcsány vagy Orbán március 15-én jelen volt az ünnepen.

Indriq 2017.08.24. 21:08:58

Kicsit olyan lesz mint a II. VH után a náci menekülők,csak ez nem a civiliek között próbál majd elvegyülni,hanem a disznók között az ólban :)
süti beállítások módosítása