szaboszabolcs

szaboszabolcs

Végezze a dolgát rendesen, vagy mondjon le!

2019. március 12. - szabolcsblog

Nyílt levél Pósán Lászlónak, a Kulturális bizottság elnökének

 

Tisztelt Elnök Úr!

Hosszú hónapok óta húzódik az MTA és a kormány közötti vita. Előbb a tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvény révén vontak el majdnem 30 milliárdot a Magyar Tudományos Akadémiától, majd az utóbbi időben a kutatóintézeti hálózat kiszervezéséről folytak „tárgyalások” az MTA és a kutatásért felelős Palkovics László miniszter között.

Persze mint az MTA elnöke által az MTA kutatóintézeteiben dolgozó kollégáknak írt levélből tudjuk, ez nem tárgyalás volt, hanem zsarolással egybekötött ultimátum átnyújtása. Az MTA tárgyalódelegációja azért ment csak bele a szándéknyilatkozat aláírásába, mert Palkovics László közölte: a kutatóintézeti hálózat leválasztása nem lehet vita tárgya, azt mindenképpen leválasztják. Oszt jó napot! Ráadásul tényként kezelendő, hogy Palkovics László még a tavaly október 4-i kormányhatározatban (1481/2018. (X. 4.)) szereplő határidőket sem tartja be, hiszen már rég le kellett volna tennie az asztalra egy kész koncepciót, amit egyeztetnie kellett volna az MTA tárgyalódelegációjával. Pontosan tudjuk azonban, hogy Palkovics László semmiféle érdemi koncepciót nem készített és így nem mutatott be az MTA vezetésének.

Teljesen egyértelmű, hogy itt nem pusztán az MTA kutatóintézeti hálózatának szervezeti kérdéséről van szó, hanem a magyar kutatás-fejlesztés hosszú távú jövőjéről, a kutatás-fejlesztés szabadságáról. A kutatás-fejlesztés ugyanis nem működhet jól egy országban, ha a kutatók egy meghatározó részért bizonytalanságban tartják.

Újból felhívnám Elnök úr figyelmét arra, hogy immár hónapok óta nem kapja meg az MTA a kutatóintézet működtetéséhez szükséges forrásokat, márpedig így nem lehet sem felelősségteljesen, sem hatékonyan dolgozni egy kutatóintézetben. Ezt egyetemi oktatóként és kutatóként Önnek is pontosan tudnia kell, így a Kulturális bizottság elnökeként kötelessége lenne ezt a témát a Kulturális bizottság napirendjére venni. A bizottság ellenzéki tagjai már többször javasolták Önnek és a bizottság fideszes tagjainak ezt. Én magam is kezdeményeztem ezt a Kulturális bizottság ülésein nem egyszer. Önök azonban annyira félnek a témától, hogy még az MTA által készített 2015-16. évi beszámolót sem hajlandók tárgyalni a bizottságban, pedig az már egy éve ott fekszik a bizottság előtt, és erre kötelezi Önt, és a bizottságot a törvény!

A téma napirendre vételével kapcsolatos javaslatainkat pedig folyamatosan azzal söprik le az asztalról, hogy ezzel csak zavarnánk az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat (sic!). Miközben pont az lenne a szakbizottság dolga, hogy egy ilyen kiemelt fontosságú ügyet érdemi módon tárgyaljon. Ehelyett az Ön által vezetett bizottság jóformán csak az Országgyűlés elé benyújtott törvények tárgysorozatba vételi eljárásával, a részletes viták lefolytatásával, valamint néhány, a bizottsághoz utalt beszámoló tárgyalásával foglalkozott az Ön elnöksége alatt, minden más szakmai munkát elhanyagolt. Az elmúlt fél évben mindössze egy olyan napirendi pont volt, ami ettől eltért, nevezeten a Steindl Imre Programmal kapcsolatos bemutató és vita lefolytatása. Miközben én magam többször javasoltam, hogy beszéljünk már végre a Nemzeti Alaptanterv tervezett módosításáról, vagy éppen az MTA körüli botrányos kormányzati tervekről. Ezt azonban önök nem voltak hajlandók megtenni.  

Tisztelt Elnök Úr!

Az Országgyűlés Kulturális bizottságának nevesített feladatai vannak, így többek között a magyar tudománnyal, a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos ügyekkel kell foglalkoznia. Ha ön nem hajlandó eleget tenni a kötelességének, és nem hajlandó érdemi munkát végezni a bizottság elnökeként, akkor inkább mondjon le! Az Országgyűlés Kulturális bizottsága nem papucs orrán pamutbojt. A bizottság azért létezik, hogy ott szakpolitikai munka folyjék. Erre az ellenzéki képviselők készen állnak, Ön azonban szabotálja a munkát.  

dr. Szabó Szabolcs

országgyűlési képviselő, a Kulturális bizottság tagja

 

posan.jpg

(Pósán László, Fidesz)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr1814684636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2019.03.13. 09:35:00

"Persze mint az MTA elnöke által az MTA kutatóintézeteiben dolgozó kollégáknak írt levélből tudjuk, ez nem tárgyalás volt, hanem zsarolással egybekötött ultimátum átnyújtása."

Akiket mi fizetunk, azokkal nem targyalunk, hanem megmondjuk hogy mi lesz.

Meglepo, mi?

szepipiktor 2019.03.13. 11:13:24

Érdemes lenne végiggondolni a levélben leírtakat.
Nem az ám a gond, hogy kapnak-e vagy sem, hanem az, hogy a pénz a kormány-MTA-Kutatóintézetek úton halad vagy a működtető, a tulajdonos közvetlenül, az MTA-t kihagyva fizeti az intézetek költségeit.
Nyugodjunk bele, ha nem a fidesz lenne a trónon, ezek a dolgok fel sem merülnének, az MTA hasonlóan más szervezetekhez, tovább üzemelnének a régi, szocialista nihil alapon.
Politikától függetlenül - hiszen ezt a pénzt mi dobjuk össze, állampolgárok,! - azonban el kellene már jutni ahhoz az állapothoz, ami minden normális országban alap, a felsőoktatás és a kutatóbázisok ne csak elméleti dolgokkal foglalkozzon, hanem kapcsolódjanak az napi ipari és más fejlesztésekhez, a gazdaságot segítő projektekhez.
Ez viszont nem működik az elzárt, elefántcsonttornyos "gondolkodásból"...
Kell az elméleti kutatás, ez is a jövőnk része.
De a közeli jövönkhöz - 20-50 év -, a gyakorlati rész a legfontosabb, olyan kritikus feladatok vannak a világon és hazánkban is, mint a felmelegedés, az időjárásváltozás, a megújuló energiák stb. Az elméleti fizikai kutatási projektek MÁS hasznot hoznak, bármiben előrejutnak az agyalók, attól 20 év múlva éhenpusztulunk, éhenhalunk, megdöglünk.
OK, mondhatja a képviselő úr, hogy a fidesz, meg gazság és a többi politikia porpaganda alapú kritika, de a 29 évben miért is nem lépett egyetlen párt, kormány sem az ügyben?
Az MTA miért is kussolt mostanig? Addig, amíg kapták a pénzt, de a pénzt adó nem akart neleszólni a költésbe?
Lásuk már be, az összes ilyen halmaz kussol addig, amíg az ő pémzük nem kerül veszélybe. Aztán szűkölés és a szolidaritás követelése. Miközben ők a büdös életben nem szólaltak fel, vajon hányszor tiltakoztak az MTA kutatók az egészségügy érdekében? Odaálltak-e Sándor Mária mögé?
Nem!
Most viszont az ellenzéknek is csak egy lőszer az MTA (CEU, rabszolgatörvény, családtámogatás stb.), hogy tüzelhessen a fideszre.
És ez is közvetlenül okozója, hogy az állampolgárok tömegesen vándorolnak a semleges, pártnélküli, a politikusokat egységesen elutasítók halmazába!

Ma Baker 2019.03.13. 11:23:45

Tájékozódni kéne előbb B@szó B@szolcskám!
Esetleg elolvashatnád rögtön ezt:
makronom.mandiner.hu/cikk/20190210_gruner_gyorgy_harminceves_adossagunk_az_innovacios_rendszerunk_felepitese

És akkor rájöhetnél, hogy a világ sikeres tudományos tömörülései nem menedzselnek intézményhálózatot, mert NEM AZ A DOLGUK! Az ő dolguk a kutatás, amiben mélyen alulteljesít az MTA, lehet pont azért, mert inkább a menedzsmenttel foglalkoznak kutatás helyett...
süti beállítások módosítása