szaboszabolcs

szaboszabolcs

Masszív cigányellenességbe fordult a Fidesz kommunikációja

2020. január 14. - szabolcsblog

Úgy látszik nem működik már elég hatékonyan a migránsellenes Fideszes kommunikáció, így keresni kezdték azt a társadalmi csoportot, aki ellene hatékonyabban lehet hergelni az embereket. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy ennyire képesek csak a Fidesz kommunikációs gurui, azt meg különösen veszélyesnek tartom, hogy a cigányok kerültek a fókuszba. Ha ezen a trekken marad Orbán és a Fidesz, akkor sokkal nagyobb és mélyrehatóbb károkat fognak okozni, mint amit az elmúlt években a „migránsellenes” kampány okozott.

Mi történt? Nem is oly régen kezdte el Horváth László (aki valamiért csak „Horváth Laci”-ként nevezi magát a hivatalos Facebook oldalán) heves megyei Fideszes képviselő, aki a gyöngyöspatai iskolai szegregációs per kapcsán kezdett el valótlanságokat terjeszteni. Azt állította, hogy bele fog rokkanni a település, ha ki kell fizetnie a jogerős döntés miatt a szegregált iskolába kényszerített cigányoknak megítélt 100 millió forintot.

horvathgyongyospata2.jpg

Horváth "Laci" első bejegyzése a témában (Forrás: Horváth "Laci" Facebook oldala)

Ugye ebben nem volt igaz, hogy Gyöngyöspatának kell ezt kifizetni (hiszen a tankerület – és így az EMMI – egyetemleges felelősségét állapította meg a másodfokú bíróság), nem volt igaz, hogy a Kúria tárgyalta volna a felülvizsgálati kérelmet és ítéletet hozott volna (hiszen arra majd csak a tavasszal kerül sor leghamarabb), és nem mellesleg megtévesztette az embereket abból a szempontból is, amikor Gyöngyöspata 40 milliós éves bevételéről beszélt (hiszen Gyöngyöspata éves költségvetése 931 millió forint volt 2019-ben, a 40 millió forint csupán a költségvetés bevételi oldalának kis részért kitevő helyi adóbevétel volt). Ráadásul tudvalévő volt az is, hogy a felülvizsgálati kérelem miatt nem fogják kérni a jogerősen megítélt kártérítés kifizetését, nehogy a Kúria esetlegesen más irányú döntése után vissza kelljen fizetni a pénzt a helyi cigányoknak. És persze ezeket a hazugságokat és csúsztatásokat ellenőrzés  nélkül vette át a kormányzati propaganda.

Így indult tehát az ügy, és ekkor még azt gondolhatta az ember, hogy egy buta Fideszes képviselő buta akciójáról van szó. De tévedtünk. Orbán évindító sajtótájékoztatóján kiderült, hogy ez egy előkészített kommunikációs fogás lehetett, hiszen Orbán dobta be a kommunikációs atombombát: nem igazságos munka nélkül fizetni a cigányoknak, mert azért nem dolgoztak meg. Puff neki, az áldozat a hibás!

orbangyongyospata2.jpg

Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról videó is készült a Facebookra (Forrás: a Fidesz Facebook oldala)

Ilyen alpári cigányozást még az egykori MIÉP vezetői is megirigyeltek volna. A helyzet ugyanis az, hogy Orbán állításával szemben a bíróság azt mondta ki, hogy szegregálták a cigány gyerekeket, és ezzel számszerűsíthető, forintosítható károkat okoztak nekik. A rosszabb körülmények között tanuló, egyes foglalkozásokból kizárt, alacsonyabb színvonalú oktatáshoz jutó gyerekek ugyanis ezzel egy életre hátrányba kerültek. Tehát mintegy 60 embernek ítéletek meg mintegy 100 millió forintot azért, mert egy életre megkárosították őket. Ez ugye fejenként jelképes összeg! Azt meg csak én teszem hozzá, hogy az iskolai szegregációról szóló kutatások szerint a szegregált oktatás az adott közösség minden tagjának károkat okoz, mert a nap végén mindenki rosszabbul fog járni, még a „védeni” kívánt társadalmi csoport tagjai is. Szóval a bíróság egyszerűen csak kimondta azt, amit a társadalomkutatók régóta mondanak: az iskolai szegregáció rossz! Egy felelős kormányfő ezután azon kezd el dolgozni, hogy miként lehet visszaszorítani az iskolai szegregációt, és hogy miként lehet mérsékelni az okozott károkat. Például elgondolkozna azon, hogy az iskolai szegregáció kialakulását jelző rendszer épít ki. Például elgondolkozik azon, hogy újraindítja az Országos Oktatási Integrációs Hálózatot és az Integrációs Pedagógiai Programot. Például átgondolja, hogy milyen mérhetetlen károkat okozott az iskolai szegregáció terén az egyházi iskolák működése a jelenlegi formában. Például elkezdik tanulmányozni a külföldi és hazai jó gyakorlatokat (van azért ilyen is, nem is kevés). Ehelyett Orbán az áldozatokat kezdi el hibáztatni, mert munka nélkül kapják a pénzt. Hát erre mondom azt, hogy ez egy végtelenül cinikus és alpári cigányozás. És az egész mögött egy hideg, számító kommunikációs megfontolás van: kell az ellenségkép a Fidesz kommunikációs paneljének működéséhez, márpedig a „migránsozás” láthatóan egyre kevésbé működik.

Miért fog ez nagy károkat okozni? Azért, mert itt egy olyan társadalmi csoport tagjairól beszélünk, akik évszázadok óta velünk élnek, minden nap találkozhatunk velük, ergo könnyen meg lehet őket találni, ha rá akarunk mutatni az összes problémák „felelőseire”. Az így felkorbácsolt indulatok is sokkal egyszerűbben és direktebben tudnak lecsapódni rajtuk, hiszen a „migránsokkal” szemben itt vannak az ország minden részén, nem pedig csak a televízióban mutogatott emberek. Ráadásul van még néhány olyan civil szervezet, akik az állam helyett érdemben próbálnak segíteni a cigányoknak, de most azok is célkeresztbe fognak kerülnek. Eddig is sorosozták őket, de most már „cigánysimogatók” is lesznek. Ne legyen igazam, de mindez az ilyen ún. jó gyakorlatok végleges felszámolódásához fog vezetni. És ezután végképp nem marad semmi és senki ebben az országban, ami és aki segítené a cigányokat. Marad a Farkas Flórián-féle zavarosban halászás, valamint a kijelölt baráti szervezetek áltevékenységének a támogatása. És mindennek nem csak a cigányok fogják meginni a levét, mert ez az egész magyar társadalmat mérgezi meg, ez mindenkinek rossz lesz, aki ebben az országban él. Ezt kellene felfogni Orbánnak, de láthatóan egyszerűbb a cigányozás. És persze lehet majd az „elemzők” részéről hivatkozni arra, hogy Orbán a jó politikus, mert ő érzi a magyar néplelket. Eh!? A társadalomban mélyen gyökerező cigányellenességre rájátszani, azt tudatosan szítani nem erény. Ez bűn!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr6415408726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.01.17. 21:05:54

Aha, szóval a csuti vajda, a cigányorbán cigányellenes. Kösz :)

bispora 2020.01.18. 18:18:06

" A rosszabb körülmények között tanuló, egyes foglalkozásokból kizárt, alacsonyabb színvonalú oktatáshoz jutó gyerekek ugyanis ezzel egy életre hátrányba kerültek. "
Ezt Szabolcs hogyan kell érteni? Megnézte valaki milyen képességűek voltak a saját WC-jüket szarral összekenő bociszemű puják? Mégis, mi az az iskolai előmenetel, amitől ezek a lurkók eleshettek? És ha tényleg csak arról van szó, hogy egy jó tanár bárkiből egyetemig szaladó diákot csinál, miért az a nagy berzenkedés a tanfolyamokkal, oktatással, nem készpénzzel megváltott kártérítés ellen?

blah blah 2020.01.20. 09:38:13

Szegregációt nem lehet egyének ellen elkövetni, csak közösség ellen. Így nem is jogos az egyéneket kártalanítani. Egyébként mennyire nevetséges, hogy egy közösséget egyetlen tanév alatt (2011/12) szegregálni lehet?!

Egyébként Orbán szerintem nem a cigány közösségre célzott, hanem Magyar Györgyre, aki hülyére nyeri magát az ilyen koncepciós pereken, aminek a végén az összes pénz (figyelembe nem vett szociokulturális okok miatt) uzsorásokhoz jut.
süti beállítások módosítása