szaboszabolcs

szaboszabolcs

​Reszkess, Horvátország! Orbán meg akar menteni!

2015. március 17. - szabolcsblog

Az mfor.hu internetes hírportál információi szerint az állam átvilágítja Vitézy Tamás horvátországi kikötőket és szállodákat üzemeltető cégét, melynek 2010-ig Habony Árpád volt az igazgatósági alelnöke.

A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. közbeszerzés során kiválasztotta egy céget, hogy végezze el az Adriatiq Island Group pénzügyi átvilágítását és üzletértékelését. Ez 72,6 millió forintba kerül nekünk adófizetőknek. A hír hallatán elkezdtem végig gondolni, hogy a Fideszes forgatókönyv alapján mi célt szolgálhat a horvátországi kikötő és a hozzá tartozó szállodákat működtető vállalat pénzügyi átvilágítása. Felvetődött bennem a gondolat, hogy 1, az állam megvásárolná a céget, 2, esetleg részesedést akar szerezni a Fidesz közelinek tartott Vitézy Tamás milliárdos üzletember cégében. Azt tudni kell, hogy a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-t egy egyszemélyes zártkörűen működő részvénytársaságként még 2013-ban jött létre egymilliárd forintos jegyzett tőkével. Jelenleg az a feladata, hogy a tulajdonos (vagyis az állam) által rábízott pénzügyi eszközöket kezelje, és időtálló módon fektesse be. És itt van a kulcs szó! A befektetés. Tehát az állam – az Eszközgazdálkodási Zrt –n keresztül – megbíz egy céget, hogy világítsa át Vitézy Tamás horvátországi cégét. Az csak egy csavar a történetben, hogy a Vitézy-cég magyar leányvállalata, az Adriatiq Island Group Hungary ellen még 2013 tavaszán indult felszámolási eljárás, melynek lezárultáról azóta sem érkezett hír.

 Horvát tengerpart, kikötők, szállodák, lágy tengeri fuvallat, tengerzúgás…… elképzelték ugye? Én is! És akkor országgyűlési képviselőként, megírtam kérdéseimet Seszták Miklós nemzetgazdasági miniszterhez. Kíváncsi voltam, hogy mi indokolja a 72,6 millió forintba kerülő átvilágítást? Az is érdekelt, hogy az állam meg akarja-e vásárolni a Barát, Vitézy Tamás cégét az Adriatiq Island Groupot? Na jó, de miből? Ez is érdekelt persze, na meg az is, hogy a köznépének, milyen haszna származik ebből? Mert, ha megvásárolja, akkor esetleg szegény, nehéz sorsú gyerekeket visznek majd nyaralni Horvátországba?

15 nap múlva meg is érkezett a válasz. Nem is vártam sokat tőle, hiszen ellenzéki országgyűlési képviselőként már megszoktam mindig semmit mondó válaszokat kapok. Na de erre azért nem számítottam!  

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felhívja a figyelmemet, hogy a szóban forgó Adriatiq Islands Group felszámolása 2012 óta zajlik, a nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása és a munkahelyek megőrzése pedig a magyar állam részéről figyelmet érdemel. A miniszter ezzel indokolja azt, hogy hetvenmillió forintért világítják át a céget.

Kétszer olvastam el az előző mondatokat, bár úgy gondolom, egyetemi oktatóként nincs semmi baj a szövegértési képességemmel. Jól értem: a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből szeretné megvédeni a horvát munkahelyeket a szabad piactól!? Ha ez így van, akkor van miért aggódniuk a horvát munkavállalóknak, mert amit Orbánék megvédenek, az vagy elvész vagy átalakul magánvagyonná.  HétKÖZnapi nyelven ellopják. KÖZvagyonából megy majd a rongyrázás, egy Barát megmentése (?), ebből a vagyonból folytatódik a Fidesz korrupciós – sagája. 

Hogy a kormány érezze a törődést, ismét beadok egy írásbeli kérdéssort Seszták Miklóshoz, hogy kiderüljön: tényleg horvát munkahelyek védelmére fordítják a magyar polgárok pénzét? Avagy egyszerűen ismét egy Fideszes oligarcha kimentéséről van szó?

A választ előre tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr397279427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása