szaboszabolcs

szaboszabolcs

Kormányátalakítás Orbán módra

2015. szeptember 27. - szabolcsblog

Az utóbbi napokban több érdekes változást eszközölt Orbán Viktor a kormányában. Most nem is a sokat elemzett Hende – Simicskó cseréről értekeznék, ráadásul ennek a váltásnak nagyjából semmi jelentőség nincs. Talán nem kell hosszasan magyarázni, hogy a Magyar Honvédség jelenlegi állapotában teljesen mindegy, hogy ki vezeti a minisztériumot. Az már kicsit érdekesebb kérés, hogy a hetek óta lemondott Zombor Gábor helyére miért nem találtak még utódot. Korábban is tapasztalhattuk már, hogy az egészségügy forró krumpli, vagyis csak megszállottak és őrültek vállalják a terület irányítását. Zombor nagy előnye volt, hogy nyugodtan és kompromisszumkeresően próbálta irányítani az egészségügyet, de sajnos bármit ígért, azt nem tudta teljesíteni, mert Orbán pénzt nem adott neki. Szóval logikusan bukott egy jó nagyot. Van ugye orvos, volt korház igazgató a Fidesz frakcióban, de ők annyira nem szeretnék megégetni magukat. Tényleg jó kérdés, hogy ki fogja ezt a romhalmazt és így a biztos bukást a nevére venni.

Sokkal izgalmasabb azonban, hogy a napokban új minisztérium létrejöttét jelentették be, valamint számos államtitkár lecserélését is közölték a nyilvánossággal. Kezdjük először is Rogán új minisztériumával. Lázár láthatóan keményen ellenállt Orbán azon akaratának, hogy a Miniszterelnökségen belül (vagyis papíron Lázár beosztottjaként) kapja meg a miniszterelnöki kabinet vezetését Rogán. Ez azért lett volna furcsa, mert így Lázár – aki voltaképpen a kormányzás operatív részét intézi, vagyis gyakorlatilag ő a kormányfő – csak a beosztottján keresztül juthatott volna el Orbánhoz. Ami elég érdekes függelmi viszony lett volna. Másrészt egy miniszternek mindig tartania kell a hátát a beosztottai irányába, márpedig Rogán ügyei egyre nehezebben védhetők (lásd Pasa parki lakások, V. kerületi ingatlanügyek stb.). Szóval Lázár nyíltan megzsarolta Orbánt, és kiütéssel nyert. Lázár simán érvényesítette az akaratát, így Rogán önálló inkább önálló minisztériumot kapott. Nagyon vicces a minisztérium feladatának a meghatározása: általános politikai koordinációt fog végezni. Szerintem nincs élő ember, aki meg tudná mondani, hogy ez miben különbözik a Miniszterelnökség feladatkörétől?  Hasonlóképp fura a minisztérium elnevezése is (Miniszterelnöki Kabinet), amin belül lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda (sic!), de ezt inkább hagyjuk is. Ráadásul Rogánnak lesz három államtitkára is: parlamenti államtitkár lesz várhatóan Dömötör Csaba, lesz egy kormányzati kommunikációért felelős államtitkár (meglepő lenne, ha ezt vállalná Giró-Szász András, mert köztudottan utálja Rogánt), valamint lesz egy közigazgatási államtitkár is. Maga a minisztérium a Parlamentben és a környéken található épületek irodáiban fog működni. Nem lesz tehát nagy minisztérium, de a világ legnagyobb kormányát mégiscsak sikerült megdobni még egy minisztériummal, és még három államtitkárral. A minisztérium teljes létszáma pedig becsülhetően 40-60 fő között lesz. Magyarul az egésznek semmi értelme, sima pénzpazarlás az egész. Csak azért kellett mindezt kialakítani, mert Rogánnak valahogy helyet kellett keresni. Mindez csak az idén százmilliós nagyságrendű összegbe fog majd kerülni, ráadásul a konkrét költségvetési támogatást majd a kormány határozza meg saját hatáskörben (legalábbis Lázár költségvetési módosítója ezt indítványozza).

És ha már átalakítása, akkor több helyen is belecsaptak a lecsóba. Mondjuk L. Simon László miniszterhelyettesi posztból történő eltávolítása (Miniszterelnökség) nem nagy érvágás. Kétségtelenül tehetséges költő L. Simon, de politikai hatalmát érdekes módon használta (erről a Magyar Írószövetség kilépett tagjai tudnának mesélni), és mellette ráadásul még arrogáns és prosztó stílust honosított meg a házban, ami nem igazán aratott osztatlan sikert. Persze a kaput inkább a barackmagos sztori, illetve a saját vállalkozásának a letagadása jelentette. Lázár láthatóan igyekszik kerülni, hogy gázos emberekért felelősséget vállaljon. L. Simon ilyen lett. L. Simon így visszahúzódik a kulturális ügyek intézésének területére, a kulturális élet szereplőinek nagy bánatára. A miniszterhelyettes utódja Csepreghy Nándor lesz, akit a vájt fülűek még a fejlesztéspolitikai szóvivősége időszakából ismerhetnek. Már akkor is feltűnt, hogy voltaképpen gátlás nélkül képes mellébeszélni és ferdíteni. Az a fajta „szűk nadrágot és zakó hordó újhullámos ficsúr”, aki ellen még az Orbán hívő Bencsik András, a Békemenetek egyik szervezője is kikelt magából. Csepreghy nem buta gyerek, de gátlástalan. Lesz még vele gondunk bőven.

A távozók között emlegetik még Czomba Sándort (NGM, szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár). Czomba azon kevés Fideszes államtitkárok közé tartozik, aki még csinált is valamit. Hozzá tartozott a közmunkarendszer is részben, és kezdettől fogva benne volt a keze azokban a mintaprogramokban, melyek a közmunka használhatóvá tételét irányozták. Egyelőre nem sok sikert könyvelhetett el, de a hozzánk eljutott hírek szerint jövőre kifejezetten olyan irányba terelte volna a közmunkát, amit a szakértők és mi is folyamatosan követeltünk. Szóval Czomba leváltása akár még rossza szájízzel is értékelhető. Persze itt is voltak hibák bőven.

Váratlanul ért mindenki Répássy Róbert (Igazságügyi Minisztérium, parlamenti államtitkár), leváltásának a híre, hiszen ő régi harcos, aki stílusában is illeszkedik a mostani garnitúrához. Ettől függetlenül sem botránya, sem kínos ballépése nem volt. Ezért még olyan normálisnak nézet ki a többi gátlástalan harácsoló között. Pletykálnak arról, hogy némileg ellenkezett az illegális határátlépés kriminalizálása miatt (mégiscsak képzett jogászról van szó). Egy biztos, sok vizet nem zavart az elmúlt években, és várhatóan a jövőben sem fog.

Glattfelder Béla (NGM, gazdaságszabályozásért felelős államtitkár) felmentésének a híre szintén meglepetés, hiszen megint csak egy régi Fideszesről van szó. Egyébként igazán híres csak akkor lett, amikor 10 évnyi uniós parlamenti képviselősége után hazajött. Kiderült ugyanis, hogy a 10 év alatt majd’ 220 millió forintot sikerült neki megtakarítani, amit majdnem több mint a teljes fizetése ugyan ezen időszak alatt, és még 140 ha földet is sikerült megszereznie. Szóval biztos jól ért a pénzhez, ezért is nevezhették ki az NGM-ben államtitkárnak. Aztán valamiért mégsem vált be.

Bár nem teljesen friss hír, de távozott Orbán Gábor is (NGM, adó és pénzügyekért felelős államtitkár), aki szakmai hátterét tekintve üdítő kivétel volt a kormánytagok között. Mondjuk sok sikert nem ért el, meg egyébként sem tudom szakmai munkájuk alapján megítélni azokat, akik egy autokratikus rendszerben akarnak szakmai munkát végezni. A későbbi kemény kérdéseket mindenesetre talán elkerülte a távozásával.

 

És aki szóba sem került, pedig azonnal ki kellene rúgni őket totális alkalmatlanság miatt:

-        Fazekas Sándor: ha más nem, akkor a Kiss Szilárd ügy miatt

-        Semjén Zsolt: egyszerűen szégyen, hogy ilyen ember miniszter lehet

-    Pintér Sándor: ha más nem azért, mert nem lett rend két héten belül; ezen felül a menekültügyet is sikerült elbliccelnie

-     Seszták Miklós: ha más nem az Orbánnal közösen énekelt ízléstelen nóta miatt; ezen felül olyan cégeknek volt felügyelőbizottsági tagja és jogi képviselője, melyek jelentős támogatásokhoz jutottak

-        Szíjjártó Péter: ha más nem, akkor a Quaestor botrány,  valamint a diplomáciai szokások felrúgása miatt

-        Tállai András: azt hiszen nem is kell magyarázni, egyszerűen nem üti meg azt a mércét, amit

-        az ember elvár egy államtitkártól

-        Czunyiné Bertalan Judit: a közoktatáshoz sajnálatos módon nem ért

-        Németh Lászlóné: azt sem értettem, hogyan lehetett miniszter, így most azt sem értem, hogyan lehet államtitkár

-        Bitay Márton Örs: ha másért nem, a mezőhegyesi és a kishantosi gazdaság szétveréséért

-        Zsigó Róbert: mert nem csinál semmit

-        Mikola István: szakmai inkompetencia miatt

-        Magyar Levente: tudja valaki, hogy mit csinál?

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr557845434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása