szaboszabolcs

szaboszabolcs

Napok romjai, avagy a közmédia összecsuklása

2015. szeptember 10. - szabolcsblog

Magyarországon a politika úgy vonult ki a média területéről, hogy törvényileg szabályozott módon bent maradt. Ennek is a következménye, hogy 1998 óta soha nem volt olyan kilátástalan a helyzet a magyar közmédiában, mint ma. Az MTVA-ból eltűntek a professzionális hírszerkesztők, újságírók. Fiatal, gyakorlatlan riporternövendékek lepték el a Kunigunda utcai épület folyosóit, hogy a „megújult” M1 csatornán és a teljes közmédiában a kontraszelektált, de politikailag elkötelezett, jobboldali szerkesztők saját képükre formálják őket, megtanulják azokat a kormánypropaganda által előírt szófordulatokat, szerkesztési elveket, amely a kormányzat részéről elvárás. Talán emlékszik még mindenki Németh Balázs ámokfutására, amikor híreket magyarázott (akit beadványom nyomán a Médiatanácsnál el is marasztalták), vagy épp’ a híreket kreatívan kezelő (illetve az index.hu-val szemben elvesztett pere után kimondható: hírhamisító) Papp Dániel esetére. A televízió és a rádió hírműsoraiban 70-80 százalékos a kormányzati megszólalások aránya. Magyarországon a miniszterelnök az Magyar Rádió 180 perc c. műsorában két hetenként péntek reggel lehetőséget kap arra, hogy fél órán keresztül szóljon az ő népéhez. Szerencsére kritikus kérdés vagy más zavaró tényező nem fordul elő a műsorban. Az MTVA hírműsoraiban csak ritkán hallani ellenzéki véleményt. Ezt már nem csak az ellenzék mondja, de a Velencei Bizottság írásba is adta, de az NMHH jelentései is megerősítik. Mindezek okán én a továbbiakban inkább állami médiának nevezném ezt a romhalmazt, mert nem sok köze van a közszolgáltatáshoz. Mindezt erősítik azok a válaszok is, amiket az MTVA illetékes osztálya készít a közérdekű adatigénylések kapcsán. Ilyen arcátlan és pökhendi stílusban eddig Magyarországon közpénzből gazdálkodó szervezet kommunikációs osztálya nem mert szólni az állampolgárokhoz, civil szervezetekhez, újságírókhoz, pártokhoz. Mondjuk később felállt az MNB kommunikációs stábja, és éles verseny alakult ki közöttük.

Cserébe a lojalitásért az MTVA 80 milliárdnyi adóforintból gazdálkodhat. Csakhogy úgy tűnik, ez az összeg sem elég. De akkor mire megy el a pénz?  80 milliárd forint nagyon sok pénz! Ennek ellenére már tavaly nyáron is Orbán Viktornak kellett saját kezűleg  rendelkeznie a Forma 1-es Magyar Nagydíj jogdíjairól. A kormány az általános kormányzati vésztartalék terhére adott 527 millió forintot a közvetítésével összefüggő jogdíjakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül a Hungaroring Sport Zrt.-nek, mert az MTVA nem tudta kigazdálkodni éves költségvetésének fél százalékát! Az Együtt már akkor írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy vajon miként gazdálkodik az adófizetők pénzéből eltartott állami média, ha egy ilyen tétel kifizetéséhez a miniszterelnöknek kell sürgősen intézkednie?

Mindez persze nem volt elég, így tavaly télen egyértelművé vált, hogy az állami média átalakítja a csatornakínálatát. Ennek apropóján 2015 január 7-én közérdekű adatigényléssel fordultam Szabó László Zsolthoz, az MTVA akkori vezérigazgatójához. Arra voltam kíváncsi, vajon készítettek-e előzetes piaci elemzések arra vonatkozóan, hogy az új csatornákra egyáltalán van-e igény? A közmédia fenntartójának válasza így szólt: „A közmédia alapvető köztájékoztatási és egyéb nélkülözhetetlen közszolgálati feladatait elsődlegesen nem a bevétel maximalizálás érdekében vagy arra tekintettel fejti ki.  Ennek okán a közszolgálati televíziózáshoz kapcsolódó piaci elemzések hasznavehetősége megkérdőjelezhető, illetve egy ilyen anyag jelentős fenntartásokkal lenne csak értelmezhető a közszolgálati médiaszolgáltatás tekintetében” Ezek szerint 80 milliárd közpénz elköltéséhez nem kellenek se nézettségi elemzések, se piaci elemzések. Oszt jó napot!

Februárban aztán arról szóltak a hírek, hogy az MTVA megvált 177 munkatársától, mert racionalizálni kívánta a költségeket (magyarul megszorításokat hajtott végre). Ennek ellenére új embereket vett fel az új műsorstruktúrára hivatkozva, akik „kiemelt multimédiás újságíró” státuszt kaptak, többek között Áder János köztársasági elnök fia is. A szakszervezetek szerint a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állítása ellenére – nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőttek. Szintén a tél folyamán az Átlátszó.hu számolt be arról, hogy mennyire jól kifizetődő blogolni a közmédia által indított öt tematikus blogján. A nyilvánosságra hozott szerződések szerint Lánczi Tamás (Századvég) például havi bruttó 380 ezer forintot kap, mint bloggazda, ezen felül pedig a posztokért - nem pontosított összegű - egyedi díjazásban részesül. Prőhle Gergely helyettes államtitkár és Szita Károly polgármester egyaránt bruttó 250 ezer forintot kap fixen azért, mert összefogja saját blogját, de mindketten plusz pénzt vehetnek fel, ha posztokat is írnak. Cser-Palkovics András székesfehérvári, Páva Zsolt pécsi és Kriza Ákos miskolci fideszes polgármester is kapnak honoráriumot, de azt, hogy ők pontosan mennyit kapnak, nem közölte az MTVA, csak annyi derült ki, hogy egyedi elbírálás alapján járó fizetést vehetnek fel.  A korrektség kedvéért azért meg kell említeni, hogy van egy ember, aki ingyen végzi a munkát: Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum igazgatója.

80             milliárd nagyon sok pénz!  Az MTVA mint oly sokszor, most ismét bajban van! Információink szerint az M1 átszervezése és az M4 elindítása annyira megterhelte az MTVA büdzséjét, hogy a közmédia finanszírozási gondokkal küzd. A folyosói pletykák szerint Szabó László Zsolt lemondása is ennek volt a következménye. A történet hátteréhez tartozik, hogy az MTVA 2012-ben 63 milliárd forint értékű hitelt vett fel négy banktól, hogy megvehesse a Kunigunda utcai székházat, és kiválthassa korábbi hiteleit. A törlesztést tavaly októberben kellett megkezdeniük, de erre nem nagyon van pénzük. A forráskeresés közben merülhetett fel logikusan a legegyszerűbb megoldás: el kell passzolni pár ingatlant. A székházak és a közmédia tulajdonában lévő épületek eladásának, értékesítésének gondolata az összes eddigi kormány fantáziáját megmozgatta. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató most szeretné, ha hitelei kiváltására az államkincstár átvenné több tízmilliárdos ingatlanvagyona egy részét. Több mint negyven ingatlanról beszélünk.  Van azonban egy kis gond: a Mttv.137./A. § (3)-(4) bekezdése szerint ugyanis (3) a rábízott vagyon [ti. az az állami vagyonrész, amelynek tekintetében az MTVA tulajdonosi jogokat gyakorol] elsődleges rendeltetése a közszolgálati médiaszolgáltatás és a hírügynökségi szolgáltatás, mint közfeladat ellátásának elősegítése. (4) A vagyongazdálkodás elsődleges célja a vagyon hatékony működtetése, állagának védelme, értékének megőrzése, illetve gyarapítása a (3) bekezdésben meghatározott közfeladat ellátásának biztosítása érdekében. Lefordítva: a rábízott vagyonnak nem az a célja, hogy a közmédia működését finanszírozni lehessen az eladogatásával (bár egyébként a jogszabály lehetővé teszi különösen a más állami szervnek történő akadálytalan tulajdonátadást – külső szereplőnek ez jóval nehezebb lenne). A szolgáltatónak a rábízott vagyon hasznosításával közszolgálati tartalmat kellene előállítania. Különösen botrányos az, hogy mindez úgy merült fel, hogy a még egyébként arcátlanul magas 80 milliárd forintos büdzsé sem elég a működés fedezésére, és ezért olyan ikonikus épületeknek lehet új tulajdonosa, mint a Bródy Sándor utcai székház, vagy a Nap-hegyen álló MTI-központ.

80 milliárd nagyon sok pénz! Ezért is érthetetlen vagy inkább érthető, hogy ez év júniusában az Országgyűlés költségvetési bizottságában a kormánytöbbség támogatta azt a módosítót, ami két területen is kivette a közbeszerzési törvény hatálya alól a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot. A közmédiát üzemeltető MTVA-nak így nem kell közbeszereztetni sem a műsorokat, sem a műsorok előállításához szükséges eszközöket. Csak hogy a bőségszaru nem feneketlen, és ezt a Fidesz-KDNP kormánynak, valamint az MTVA-nak is tudnia kell. Mert a bőségszarut a magyar adófizetők nehezen megkeresett pénze tölti meg.  Sajnos azonban az állami média mindig is a kormány, a politika eszköze marad, amíg nem változik meg a finanszírozás struktúrája, és nem alkotunk új médiatörvényt. Amíg ez nem lesz, addig az MTVA is csak Habony művek marad. Amíg nem válik ketté az állam és média, amíg az állami televízió és rádió a mindenkori kormányzati erők strukturálisan kiszolgáltatott szócsövei, addig nem létezik szólásszabadság ezen intézményekben. Ez persze vonatkozik a gazdálkodására és a tartalom előállításra is. Na de a gazdálkodásról majd a következő bejegyzésben, mert van néhány érdekesség a külsős cégek megbízási szerződéseinél is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr507775760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrásúr 2015.09.11. 17:20:41

A közmédia végre betölti azt a szerepet, amiért működtetik !
Köszönet azért, hogy végre lett egy nézhető, tárgyilagos műsorstruktúra !
A kereskedelmi adók nézhetetlenek a rengeteg reklám és a műsorok összeállítása miatt !
Kedvenc csatornáim az M 1, M 4 Sport !
További jó munkát kívánok !

kis864 2015.09.11. 17:31:17

Én mint régen, hétfői és pénteki adásszünetet.

Agysebész migráns 2015.09.11. 17:32:32

" a közmédia összecsuklása"

Neked meg miafasz bajod van?

Ha valaki MA Magyarországon TÉNYSZERŰ tájékoztatást akar, akkor az M1-et nézi, és belenéz mellette a Hírtévébe, meg az Echotévébe is, mert erre a feladatra NINCS más.

musiker 2015.09.11. 17:39:51

Ez a cikk szerintem nem nagyon talált bele a közízlésbe. Az M1 igenis nézhető, és az új sportcsatorna is megtalálta a helyét. Ez a cikk azoknak íródott, akik a kereskedelmi tv-k agymosó müsorain élnek.

hunyady 2015.09.11. 17:48:54

Nem szabad a kritikát elfogadni,ellen érdekelttől.A kereskedelmi csatornák is megfelelnek valamilyen elvárásnak.Természetesen nem a köznek,hanem a gazdáiknak akarnak megfelelni.ValoszÍnű,valamit jól csinál a közmédia,mert sikÍt az ellen érdekelt.Maradok tisztelettel szép hazám,hűséges polgára.

gurigapapa 2015.09.11. 18:11:28

Az M1 szerintem jó lett, csak lehetne tárgyilagosabb. Az M4-re már nagy szükség volt, végre nem a UPC-Digi háború aktuális állásától függ a magyar vonatkozású focimeccsek és a nemzetközi kupák elérhetősége. Nekem tetszik az M2- Petőfi Tv is, a sok élő közvetítés, bár szerintem ezt nem sokan nézik :-) Jó lenne még egy ismeretterjesztő csatorna, ahol pl. hazánk történelmi, természeti adottságait bemutatnák. Tudom, sokba kerül mindez, de hát erre is fel lehetne használni a 80 milliárdot, ha már a BBC-t koppintjuk..

nemzeti csótány írtó 2015.09.11. 18:41:18

Ennyi agy mosott ember van ebben az orbánista országban? Ezt nem hiszem el! Még hogy tárgyilagos! Röhögnöm kell! Akkor mondanak igazat, mikor eltévesztik. Ébresztő van emberek!!! Húzzátok már ki a fejeteket a vitya seggéből és nézzetek már körbe! Vagy netán remegtek, hogy elzárja nektek a pénzcsapot és mehettek ti is koldulni! Beszari alakok vagytok!!!

2015.09.11. 18:42:58

A finanszirozást illetően igaza lehet a posztolónak. A nagytudású szakemberek egy része valóban ki lett dobva. Ennek két fő oka volt. Az első ideológiai, ez a mindenkori kormányok rossz beidegződése. A második racionális, részben kiöregedtek, részben képtelenek voltak megtanulni az új tévés technológiákat. Sokuknak egy word megszerkesztése meghaladta a tudományukat.
Amiben nincs igaza.
Az Mtva nem egyenlő a m1-el.
Legyen az m1 bármilyen is, megjegyzem látványosan fejlődik, mellette még öt tévé, és jónéhány rádió adó van a büdzsében.
Tény, hogy a pénzátfolyatás a "barátoknak" felháborító, de ez csak a jéghegy csúcsa. Pár 100000 ft., ugyan már, a sas nem kapdos legyeket...
100 milliós bérlések, kiszervezések, na az már valami.
De melyik kormánynál nem volt így? Milyen médiatörvény kellene, hogy erre ne legyen lehetőség?
Hol van ebben az országban bármilyen olyan törvény, aminél a korrupció lehetetlen?
Ugyan már!
Ébredjünk fel és nézzük a Forma 1-t, ha már egyszer kifizettük!

qmatch 2015.09.11. 19:02:49

"...Ébredjünk fel és nézzük a Forma 1-t, ha már egyszer kifizettük!"
Nekem 10 kör a rekordom - utána menthetetlenül bealszom.

2015.09.11. 19:11:22

@qmatch: Akkor Neked marad a Kívánságkosár, meg az Önök kérték. Bár a Családbarát sem rossz, persze csak igazi mazoistáknak.

trafalgar (törölt) 2015.09.11. 19:18:42

@nemzeti csótány írtó: Annyira csodállak, hogy te ilyen bátor vagy!
Mesélj még, oktass.minket, hogyan kell csinálni?

öreg38 2015.09.11. 19:28:36

Jó volna ha az illetékeseknek fogalmuk lenne arról, hogy mit jelent a közszolgálati (nem köz-) média.
E fogalmat Európában (és szerte a Világon sokan) megfogalmazták. Sok országban alkalmazzák is. Többek között jellemző, hogy a nézők és hallgatók (a fenntartó/fizető közönség) véleményét kérik és folyamatosan értékelik. Folyamatos párbeszédet folytatnak, különösen új műsorszerkezet, átalakítások esetén. Valóban lehetne távoli célként kitűzni a BBC működésének alapelvei, magyar viszonyokra alkalmazva, A magyar televízió könyvtárában (ha még létezik) található egy kiadvány, amely az európai közszolgálat fogalmát részletesen taglalja! Szíves figyelmükbe ajánlom. Ha netán kidobták, szerzek egy példány, hogy okulhassanak az illetékesek.

2015.09.11. 19:38:54

@öreg38: Vélhetően azonnal megvalósul a BBC etikai kódexe az mtv-ben, mihelyt az angol demokráciához hasonló rendszer lesz nálunk is a közéletben. Kabáthoz a gombot, tudod. Hülyén nézne ki, ha pont csak ez működne rendesen, a többi meg tovóbbra is gáz.

Bambano 2015.09.11. 19:54:20

a vicc az, hogy annak ellenére nem nézi a kutya se a köztévét, hogy lassan pisztolyt fognak a néző fejéhez, ha nem teszi. lásd: a műsorelosztó köteles úgy továbbítani a műsoraikat, hogy a tv az első programhelyekre tegye azt be.

és ha nem akarsz leszerződni a műsoraikra, akkor a hírközlési hatóság saját hatáskörében létrehozza a szerződést. tehát belenyúl egy magáncég dolgaiba és külső hatalomként eldönti, hogy mit csinálhat.

rotfl, ehhez képest a szicíliai maffia kedélyes óvodások gyülekezete. ezek a műsorok max. egy patyomkini univerzumban hitelesek és objektívek. ez a legnagyobb probléma, más fórumokon is láttam már ilyen véleményt, hogy az m1 tárgyilagos és objektív, következésképp az ország lakosainak egy jelentős része nincs tisztában azzal, milyen a tárgyilagos tv és mi zajlik az országban.

Éhes ló 2015.09.11. 19:54:36

Az a jó amikor a ballibbantak vonyítanak és ajvékolnak.
Ekkor minden magyar tudja a dolgok jól haladnak.

Agysebész migráns 2015.09.11. 20:10:31

@Bambano:

"a műsorelosztó köteles úgy továbbítani a műsoraikat, hogy a tv az első programhelyekre tegye azt be."

Minden szolgáltatónál lehetőséged van a SAJÁT ízlésed szerint sorrendbe rakni a csatornákat. Ha neked nem megy, szólj a gyerekednek, majd megcsinálja.

öreg38 2015.09.11. 20:18:29

A valóban közszolgálati rádió és televízió sokat segíthetne abban, hogy viszonyaik javuljanak. Az elhivatott 'közszolgák' hatással lehetnének a társadalomra. Tevékenységük mentes kellene legyen "jobb-" vagy "baloldali" elkötelezettségtől. Említettem, hogy fokozatosan kellene a magyar viszonyok között érvényre juttatni a közszolgálati alapelveket. Elismerem, hogy ez igen nehéz feladat. Előbb vagy utóbb el kel indítani és következetesen véghezvinni a folyamatot. Ez minden magyar állampolgárnak, politikai beállítottságától függetlenül alapvető érdeke!

egysmás 2015.09.11. 20:27:06

@Agysebész migráns: programozd át az UPC settopboxát, te nagytudású...

egysmás 2015.09.11. 20:27:50

@öreg38: fokozatosan? :o
Nehogy lesokkolja a nagymamát?

Tudományos libsizmus 2015.09.11. 20:33:32

Éppen ideje volt már a libsibolsi újságírókat kihajítani a köztévéből. 20 évis abból állt a köztévé, hogy két SZDSZ-es ül a stúdióban és dicsér egy harmadikat. Ennek mostanra vége lett, hála a jó égnek.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.09.11. 20:36:41

Nálunk mind a három tévén le van tiltva a programozásból az M1, M2., M3, M4, Dunák, TV2 és reinkarnációi, RTL és reinkarnációi, ATV, Echo Tv é egy rakás hasonló csatorna. Sose nézzük őket. Sőt igazából szinte semmilyen adót sem nézünk, ami demagóg, vagy reklámokkal szakítja meg a filmeket.

Tudományos libsizmus 2015.09.11. 20:36:56

Na, az a másik fele, amikor a széllibsi BBC-vel jönnek. Olyankor szoktam beszarni a röhögéstől.

Bambano 2015.09.11. 21:09:31

@Agysebész migráns: értem, tehát a gyerekemet kell zaklatnom ahhoz, hogy kikerülhessem a pártpropaganda ilyen mélységeit?
rotfl, te sem gondolhatod komolyan, hogy ez normális.

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.11. 22:02:55

@Éhes ló: "Ekkor minden magyar tudja a dolgok jól haladnak." ezt te honnan tudod?

Éhes ló 2015.09.11. 22:07:12

@fidesz maszop dk egykutya: onnan ahogy egyre elkeserdettebben vonyítotok.

Gazsi bácsi lótetű 2015.09.11. 22:49:54

@Éhes ló: a dolgok jó irányba haladnak? Hol? Itthon biztos nem. Sajnos. Remélem kisvasútavatóra kapsz ingyenjegyet. Azért remélem mentőre nem lesz szükséged a közeljövőben, mert a kormányod inkább annak a százegynéhány államtitkárnak vesz autót, és nem a mentőautókat cseréli. Aztán bekerülhetsz egy kórházba, ahová vinned kell wcpapírt, hálapénzt, és néha gyógyszert is. Reménykedj, hogy akad normális orvos, mert a többségük már nincs itthon. Így inkább légy fitt, és menj el egy jó meccsre Felcsútra. Kell a néző, ne kongjon a stadion...

musiker 2015.09.11. 23:12:00

Nem értem az embereket. Amikor 15% volt az infláció és a munkanélküliség, harminc %-al több rezsit fizettünk, az szdsz és a szocik a saját bevallásuk szerint sem csináltak semmit csak szétlopták az országot, akkor miért nem nyüszítettek a lótetű és csótányféle bloggerek.

Bambano 2015.09.11. 23:32:14

@musiker: mert se a coccik, se a szadesz, se a dk nem akarta soha megmondani, hogy mit higgyek, mikor és kivel randizzak, stb. stb. minden kormány komolyan hitt abban, hogy felhatalmaztuk a szabadrablásra. de ilyen egészpályás letámadást, amit ez a mostani csapat csinál, még a kádár rendszerben se csináltak.

gyurcsány alatt az volt az eszme, hogy neked a húsosfazékhoz kuss, egyébként meg azt csinálsz, amit akarsz, ha nem zavarod a köreinket. most meg az az eszme, hogy neked kuss, fingani se merjél a pártközpont engedélye nélkül.

remélem megértetted, hogy mi a fő különbség.

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.12. 00:07:47

@musiker: valószínűleg nyüszítettek, csak hát az a szelektív emlékezet... Neked viszont bajod van ezzel, miközben a munkanélküliség kb csak papíron csökken (közmunka), az árak emelkednek, az euro 315 forint, ezermilliárdokat nyúlnak le, korrupcióban rekordokat dönt a magyar állam, és még azt is meg akarják mondani mikor mit csináljunk. És azért van bajod ezzel, mert egy csótányféle kádárista hazaáruló vagy.

apanna 2015.09.12. 00:12:29

@nemzeti csótány írtó: Egyébként belenéztél a királyiba? Erősen kétlem. Ha mégis, akkor nagy a baj a fejedben.

nemzeti csótány írtó 2015.09.12. 01:14:11

@apanna: Nem nézem a kiráiyi tv-t, tehát nincs baj a fejemben! Köszönöm hogy megerősíttettél!

igazi hős 2015.09.12. 02:33:17

@Agysebész migráns: Figyelj, mi értjük az iróniát, de legközelebb tegyél ki egy szmájlit, mert valaki komolyan veszi és idiótának gondol.

qmatch 2015.09.12. 05:31:21

@nomolesztiren: "...Akkor Neked marad a Kívánságkosár, meg az Önök kérték. Bár a Családbarát sem rossz, persze csak igazi mazoistáknak"
Ezek hol szoktak menni , és mikor...?...azt is tudod ?? :)

2015.09.12. 07:58:44

Törzsközönsége vagyok ezeknek.:)
Ahogy Fairlane mondja, ez nézése "olyan mint sajtreszelővel rejszolni, enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas".
A röhej, hogy van kimutatható nézettségük.
Bár amikor az RTL főműsoridőben feketét sugárzott büntetés miatt, akkor is verte a köztévét, ami szintén nevetséges.
Ennyit a nézettségmérésről.
Tény, hogy a köztévének van nézhető és nézhetetlen műsora, mint ahogy a többieknek is.
Arra ne számítson senki, hogy lesz még olyan, amikor a félország ült az m1 előtt, mert versenytárs nélkül nyomta a Szomszédokat, meg az Onedin családot.
Megváltozott a világ és ez csak gyorsulni fog.

2015.09.12. 07:59:40

@qmatch:
Törzsközönsége vagyok ezeknek.:)
Ahogy Fairlane mondja, ez nézése "olyan mint sajtreszelővel rejszolni, enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas".
A röhej, hogy van kimutatható nézettségük.
Bár amikor az RTL főműsoridőben feketét sugárzott büntetés miatt, akkor is verte a köztévét, ami szintén nevetséges.
Ennyit a nézettségmérésről.
Tény, hogy a köztévének van nézhető és nézhetetlen műsora, mint ahogy a többieknek is.
Arra ne számítson senki, hogy lesz még olyan, amikor a félország ült az m1 előtt, mert versenytárs nélkül nyomta a Szomszédokat, meg az Onedin családot.
Megváltozott a világ és ez csak gyorsulni fog.

midnight coder 2015.09.12. 08:07:29

A közmédia mindig az aktuális kormányt szolgáta ki. Egy kivétel volt, a Kossuth rádió ami mindaddig független maradt, amíg a szocik az előző két ciklus valamelyikében (már nem emlékszem melyikben) le nem építették. Onnantól kezdve az is szócső lett, ráadásul kimontottan Budapest TV jelleggel (ez volt az ha jól emlékszem, ahol Anettka egy személyben volt a műsor). A leépítés óta a Kossuthon is ezt lehetett érezni. Azóta mondjuk nem is igazán hallgattam, de gondolom túl sok minden nem változott.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:06:41

@andrásúr: Dettó. Én is legtöbbet a közszolgálatot nézem, mielőtt valami ostoba, ám olyan ballibsi pampogna, aki jogot formál arra, hogy meghatározza mit nézzek, az ATV-t is. A többi egyszerűen nézhetetlen. RTL, TV2 és a többit eleve valahová hátraprogramoztam.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:09:13

@qmatch: Ez baromság, ugyanis a közTV nem 1 adóból áll.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:10:08

@musiker: Mert akkor ugrik az index címlap.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:15:00

@Tudományos libsizmus: Milyen természetes, hogy ma már itt vannak ezek az Indexen. Én is utáltam, amikor a Napkeltében végre meghívtak egy jobbos politikust és 3 "független" (Népszava, Népszabadság, csupa független pártlap) ügyelt arra,nehogy szóhoz jusson, nehogy felborítsa a koncepciót.

A végre megjelenő HírTV olyan volt ezeknek mint a oestis, szinte azonnal a kukába küldte Aczélékkal és a szélsőséges libsikkel együtt ezt a vérkommunista tempót. Ma már ők sem csinálják, lsd. ATV.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:34:53

@Agysebész migráns: A libsi világot jól bemutatja az a tény, hogy a szólásszabadságból Mo.-n legfőképpen jobboldali média profitált.

♔bаtyu♔ 2015.09.12. 09:36:26

"Merkel az "új emberek" Németországát építi – több Facebook-cenzúrát vár el a "szélsőjobbos hangok" ellen"

Most már ideje lenne, ha ezt a kommunista őskövületet Gyurcsányék mellé zavarná a német nép.

rnz 2015.09.12. 09:45:48

Inkább az index és torzszülött gyermekei csuklanak össze nap, mint nap. Nem vagyok erőszakos típus, de ki tudnék osztani egy pár hatalmas pofont annak a néhány seggfejnek, akik a magyar _nemzetet_ ostorozzák szinte megálás nélkül.

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.12. 10:50:07

@midnight coder: nem volt mindig pártszócső. Régebben 1 műsor volt pártszócső, a pártkelte. Most meg 1 egész adó erre van elpocsékolva...

@♔bаtyu♔: és titeket mint kommunista őskövületeket hova kéne zavarni?

@rnz: a fidesz nem a magyar nemzet, hanem annak ellensége.

eöeöe 2015.09.12. 12:02:15

Öröm látni, hogy mára az értelmes eszmecsere helyett ha valakinek más a véleménye, akkor az vagy ballibsi paraszt, vagy Viktor seggéből kilógó paraszt, átmenet és érvek, az nulla. Erről persze véletlenül sem tehetnek a közszolgálati/kereskedelmi média és az ott látható hírműsorok közötti aprócska különbségek. Tárgyilagos manapság maximum a "kommentár nélkül" szekció, de még ott is szépen válogatnak, mit nem kommentálnak, mi meg hőbörgünk és lassan mindent és mindenkit utálunk. Ebből lehet építkezni!

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.12. 12:15:29

@eöeöe: mivel mindkét oldal gyakorlatilag a kommunisták két szárnya, és ott nagyon megy az "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség" ideológia, érthető hogy miért van így. Ezek rákosi pöcsén nevelkedkedtek, és nem bírnak leszakadni róla.

rnz 2015.09.12. 13:20:27

@fidesz maszop dk egykutya:
Ezért sem fideszt írtam, hanem nemzetet. Még ki is emeltem, hogy a magadfajták is könnyebben megértsék, de látom ez is kevés.

andrásúr 2015.09.12. 14:36:37

@nemzeti csótány írtó: Te nem csótány irtó vagy, hanem csótány !

andrásúr 2015.09.12. 14:42:49

@vilagnezet.blog.hu: Akkor nektek minek kell a TV-készülék ?

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.12. 14:59:20

@rnz: általában az ilyen hozzászólásoknál, ahol a fideszt ostorozzák, és valaki magyarország és a nemzet elleni támadásként veszi, azért elég egyértelmű a dolog, főleg a tipikus fütyiszes hozzászólásod után :)

tudom, tudom... "én nem vagyok fideszes, de..."

nemzeti csótány írtó 2015.09.12. 15:22:28

@rnz: fidesz = a NEMZETTEL? Kérdezted már anyádat, hogy anno mért nem vágott a falhoz?

rnz 2015.09.12. 15:37:53

Talán olvasd el amit írtam barom.
süti beállítások módosítása