szaboszabolcs

szaboszabolcs

Milyen gazdaságélénkítő forrásokhoz lehet hozzájutni?

2020. május 26. - szabolcsblog

Az utóbbi napokban többen kerestek az ügyben, hogy milyen állami forrásokhoz juthatnak a vállalkozások, hiszen a hirdetésekben ott szerepel a kamatmentes hitel ígérete, de a bankoknál ezt nem érik el. A már korábban is rendelkezésre álló, valamint az új támogatási formákról összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, de előzetesen érdemes tudni, hogy a rendelkezésre álló támogatások nagyobb része vagy tőkeprogram (amikor a tulajdonosi jogok egy részét át kell adni), vagy hitelhez kapcsolódó kezességvállalás (ami tehát nem hitel, és ráadásul ennek is díja van). A kisebb része konkrétan hitelprogram, de többségében az is kamatfizetési kötelezettséggel. Az egyetlen kamatmentes hitel csak akkor vehető igénybe, ha az technológiai fejlesztéssel jár. Ezen kívül ott van még az állami bértámogatás, de az csak 3 hónapra igényelhető, és saját forrást igényel. Szóval kicsit bonyolult, de igyekeztem összeszedni a részleteket. Az első ránézésre is látszik, hogy igazából ez nem a mikro- és kisvállalkozások megmentéséről szól.

Bértámogatás:

A kormányhivatalon keresztül lehet igényelni állami bértámogatást. A jelenlegi rendszerben bármelyik magyarországi székhellyel és adószámmal rendelkező cég igényelhet ezt, az állam pedig 3 hónapig, a 2 és 6 óra közötti előzetesen már lecsökkentett munkaidőben dolgozó munkavállalók nettó bérének 70 %-át fizeti ki közvetlenül a munkavállalónak, a munkáltató ezen időszak + 1 hónap alatt nem küldheti el a dolgozókat (és a fennmaradó 30 %-ot + a járulékokat is a munkáltató fizeti). A cég székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell a kérelmet beküldeni elektronikusan, minden egyes munkavállalóra külön kitöltve, illetve tartozik még a kérelemhez egy nyilatkozat, hogy a munkavállalónak nincs olyan hozzátartozója, aki a támogatással kapcsolatos döntési folyamatban részt vesz, illetve egy személyes adatok kezeléséről szóló nyilatkozat is szükséges. Mindhárom nyomtatvány hozzáférhető a munka.hu oldalon, a sikeres pályázók esetében a munkavállaló is készít és csatol egy rövid nyilatkozatot, amelyben leírja, miért kéri a támogatást (itt fizet adót, a továbbiakban is itt vannak tervei, stb.). A kormányhivatal 8 munkanapon belül dönt, egyszer van hiánypótlási lehetőség.

 kormanyhivatal.jpg

Hitelek:

a, az MFB Krízis Hitelt mikro- és kisvállalkozások kérhetik, többek között általános beruházási célokra, forgóeszközre, likvidítás finanszírozásra. 1-150 millió forint közötti összeg igényelhető 2,5 százalékos kamatra, és csak pénzügyi közvetítőn keresztül igényelhető. A közvetítők listája: ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, BaranyaCredit Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, BG Finance Zártkörűen Működő Részvénytársaság, CARION Finanszírozási Centrum Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Central Finance Zártkörűen Működő Részvénytársaság, CITY-FAKTOR Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Corrigia Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, DEBT-INVEST Pénzügyi Szolgáltató és Befektetési Zártkörű Részvénytársaság, Első Hitelkapu Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, EPZ Emerald Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, EUROTRADE CAPITAL Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Financial Development Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Green Credit Finance Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Hitelpont Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, InHold Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, MGV Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Pannon 2005 Faktor és Hitel Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Pannon Finance Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, PannonHitel Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

b, Az MFB Versenyképességi Hitelprogramban közepes- és nagyvállalkozások vehetnek részt, a pénzt pedig beruházásra, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra és akvizícióra, azaz részesedés vásárlás finanszírozására is fordíthatják. Piaci kamatozású hitel, részben állami kezességvállalással (melynek szintén van költsége). Ez az MFB-nél és hitelintézetnél is igénylehető. Jelenleg a Budapest Bank az egyetlen, ami csatlakozott a programhoz.

c, A KKV Technológiai Hitelprogramot mikro-, kis- és közepes vállalkozások igényelhetik, és eszközbeszerzésre, korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képesség megteremtésére, bővítés támogatására fordíthatják. Tehát ez kifejezetten technológiai fejlesztésre vehető igénybe. A hitel összege 1-150 millió forint között lehet, kell hozzá saját forrás is, de 25 millió forintig kezdő vállalkozások is igénybe vehetik. Ez az egy, ami kamatmentes változat.

 

bank.jpg

 

Tőkejuttatás:

A hiteleken túl tőkéhez is hozzá lehet jutni a Hiventuresen keresztül. Akinek cége van, az pontosan tudja, hogy ez nem hitel, így elsőbbségi tulajdonosi jogokat kell átadni a tőkét biztosító cégnek. Ennek részletei már nagyon bonyolultak, így akit ez érdekel, az megtalálja a Hiventures honlapján. Alapvetően a következő programok vannak:

a, A KKV Mentő Tőkeprogram Alacsony fedezetű KKV-knak áll rendelkezése, és tartozások rendezésére, következő hónapok negatív működési cash-flow-jának fedezésére, fennálló esedékes hitel- és kamattartozás törlesztésére használható.

b, A Startup Mentő Tőkeprogramban Fedezettel nem rendelkező innovatív cégek, már a kockázati tőkealapok portfoliójában lévő startup vállalkozások gyors finanszírozása oldható meg

c, a Krízis Tőkeprogram I. KKV-k és/vagy nagyvállalatok részére lett kialakítva, célja a reorganizáció és restruktúrálás elősegítése, vállalat- és ingatlanfelvásárlás finanszírozása, beruházás vagy fejlesztés.

d, a Krízis Tőkeprogram II. KKV-k és/vagy nagyvállalatok részére lett kialakítva, mégpedig olyan olyan beruházások, valamint vállalat- és ingatlanfelvásárlások finanszírozására, amely nem, vagy nem teljes mértékben oldható meg hitelből

hiventures.jpg

Garancia:

Harmadik csomagként pedig állami garanciavállalást lehet igényelni. Az állami kezességvállalásnak díja van, ami éves szinten nagyjából a 0,25-2% közötti sávban mozog. A feltételrendszer igen bonyolult, a részleteivel kapcsolatosan érdemes felkeresni a Garantiqa honlapját.

a, a Krízis Garanciaprogram KKV-k és nagyvállalatok részére nyújt garanciát, ami folyószámlahitelekhez, forgóeszköz- és beruházási hitelekhez nyújt kezességet.

b, az MFB Vis Maior Garanciaprogram a KKV-k és nagyvállalatok részére, nyújt 1 milliárd forinttól kezességet.

logo-garantiqa-hitelgarancia-zrt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr5515717584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása