szaboszabolcs

szaboszabolcs

Miért van szükség a Magyar Tudományos Akadémiára? Például ezért!

2019. február 08. - szabolcsblog

Sokan kérdezik, hogy miért baj, ha a kormány a saját ízlése szerint akarja átalakítani (na jó, ez ma már tényleg eufemizmus, így inkább mondjuk ki nyíltan: szétverni) az Akadémia kutatóintézeti hálózatát? Többek között azért, mert ha van egy nagy presztízsű, szabadon gondolkodó és alkotó tudós közösségből álló Akadémia, akkor az áltudományokkal foglalkozó futóbolondok nézeteit nem hagyják csak úgy terjedni a vakvilágba. Mert akkor ezek a valódi tudósok felállnak, és elmondják a tudomány által elfogadott álláspontot.

 mta.jpg

A Magyar Tudományos Akadémia épülete (forrás: nepszava.hu)

Tipikus példa erre az áltudományos ökörködésre, amit a folytatólagosan követ el Czakó Gábor a nyelvészeti fejtegetéseivel. Ennek legfrissebb példája a Magyar Hírlap hasábjain minap megjelent irománya. Számomra megmagyarázhatatlan módon, de vannak ilyen műkedvelő megmondóemberek, akik valamiért tudósoknak képzelik magukat, és olyan dologba kontárkodnak bele, amihez egyszerűen nem értenek. Sem a tudományos módszertant nem ismerik, sem a kapcsolódó szakirodalmat nem tudják szakszerűen feldolgozni. A baj ott kezdődik, amikor ezt bizonyos politikai csoportok még támogatják is, mert épp’ beleillik a politikai stratégiájukba. Ma például az a zeitgeist (megint), hogy a finnugor nyelvrokonság nem jó. Hát tagadják is, ahogy a csövön kifér. Persze tudományos módszertannal ezt nem tudják megtenni, hiszen egyrészt nem értenek hozzá, másrészt meg ha így tennének, akkor kénytelenek lennének elfogadni a finnugor nyelvrokonságot. Tehát mit tesznek: vagy más futóbolondok elméleteire hagyatkoznak, vagy már rég megcáfolt elméleteket ásnak elő a múltból, vagy nem létező állítások cáfolatával próbálják bizonyítani a maguk igazukat, vagy a szakirodalomból emelnek ki néhány forrást (sokszor még azokat is félreértelmezve), ami szerintük az ő „elméletüket” támasztja alá. Majd nagy hangon terjesztik nézeteiket, hiszen nekik aztán tényleg mennyire igazuk van. Mivel pedig mindezt „az újságban” is megírják, ezért az ilyen „elméletekre” fogékony közönség természetesen tényként fogadja el azokat.

czakogabor.jpg

Czakó Gábor (forrás: youtube.com)

A valódi tudósok persze ilyenkor (mint ahogy most is) felállnak, és elmondják a véleményüket. Számtalan interjút és cikket olvastam az utóbbi 20 évben, melyekben a valódi tudósok módszeresen és érvekkel alátámasztva bizonyítják be a téves elméletek tarthatatlanságát. Persze mindez a laikus áltudósokat, meg az őket támogató politikai csoportokat módfelett zavarja. Ezért a valódi tudósokat – nevezetesen a témával foglalkozó akadémikusokat, valamint az akadémiai kutatóintézetekben dolgozó kollégákat – a valóság ellen hadakozó (v.ö: külföldi háttérhatalmak érdekeit szolgáló), megtévedt okoskodókként állítják be, akik csak úgy az állam pénzén kutatgatnak, valamint magyar és nemzetellenes (sic!) tevékenységet folytatnak. Így fel is merül bennük a kérdés: minek ezeket a kutatóintézeteket egyáltalán fenntartani? A következtetés pedig megint csak egyértelmű: Nem kellene inkább néhány saját kutatóintézet? Mondjuk egy Magyarságkutató Intézet? Hát így.

Zárásként megjegyzem – hátha valaki véletlenül rákattintott a belinkelt Czakó cikkre –, hogy az ilyen Czakó-féle nyelvi fejtegetések már Babits Mihálynak is a könyökén jöttek ki, ezért erős felindulásból írt is egy egészen briliáns nyelvészeti humoreszket Káp isten címen. Most csak egy részletét másolom be ide, de csak ajánlani tudom a teljes szöveg elolvasását. Én visítva nevettem, amikor olvastam.  

Babits arcképe és aláírása, 1935

„Amint ezt a kérdést fölvetettem, azonnal eszembe jutott a káposzta neve. Ki ne ismerné azt a tréfás szólást, hogy a káposztát Káp hozta? Gyermekkorunktól fogva sokszor mulattunk a népetimológián, mely szerint ezt a növényt bizonnyal valami Káp nevű ember honosította meg hazánkban. De ami tréfás népetimológiának látszik, gyakran csak elfeledett emlék, ősi hagyomány, melynek igazi értelme kiesett a tudatból. Hátha így van ebben az esetben is? S hátha az, akiben a mai hagyomány csak Káp nevű embert képes látni: tulajdonképpen egy Káp nevű isten, az ősmagyaroknak valamely földművelési vagy természeti istene?

Az ötlet nem olyan különös, amilyennek látszik. Ne feledjük, hogy a magyar konyhakert legmagyarabb terményéről van itt szó; nem vált-e a töltött káposzta nemzeti ételünkké? Nem kínálkozó föltevés-e, hogy egy ilyen régi nemzeti eledelt maga az isten, valamely nemzeti isten ajándékozott a magyaroknak?

Mindazonáltal nem mertem a feltevést egyetlen támaszpont alapján kockáztatni, míg meg nem győződtem, hogy egyéb tények is megerősítik. Körülnéztem a nyelv egész területén s íme: adat adat után szinte magától sorakozott a szemem elé s valósággal kiáltva hívták föl magukra figyelmemet, míg teljes bizonyossággá érlelődött bennem a gyanú: őseink egyik istenét fedeztem fel!

Először is: ha csakugyan volt Káp nevű isten, kellett lenni szent helynek is, ahol kiváltképpen őt tisztelték. Nem találnám-e meg a szenthelyek elnevezései közt a Káp névnek nyomát? Azonnal eszembe ötlött a kápolna szó. Nyilvánvaló, hogy a feltevés, amely ezt a latin capellá-val hozza összefüggésbe, nagyon bizonytalan és kezdetleges etimologizálás, nem sokkal komolyabb, mint mikor Anonymus a Dést Deusból származtatja. Valószínű-e, hogy a pogány magyar, aki a keresztény fogalmakra szívesen alkalmazta az ősi pogány elnevezést, eldobta volna azt, éppen e legmezeibb szenthelynek elnevezésénél, mely pedig a természetimádó régi vallás szenthelyeihez legközelebb állhatott? Mert a kápolnák máig is többnyire mezőkön, szántóföldeken, erdőkben s hegyek közt találhatók, vagyis éppen azokon a helyeken, ahol az ős Káp istennek szentélyei állhattak valaha. Mi tehát az a kápolna? Valószínűleg annyi mint: Káp-kolna. A présházakat, szőlőhegyek között emelkedő kisebb épületeket, máig is kolnának nevezik sok helyütt, s mindannyian ismerjük Vörösmarty versét:

Be szép vagy, kolna, Ménes oldalán:

Borod sötét, mint a cigányleány...”

(Ha valaki megkérdezné, hogy milyen jogon nyilvánítok véleményt ebben az ügyben: van tudományos fokozatom, és mélységesen felháborít az MTA elleni támadás, valamint a tudománytalan hőzöngés. Ami meg a nyelvészetet illeti: nem vagyok nyelvész, de tudósként/kutatóként az ember nagy rutinra tesz szert a butaságok kiszűrésében.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboszabolcscsepel.blog.hu/api/trackback/id/tr314615174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pofán verjük a lipsiket oszt jonapot 2019.02.08. 21:08:47

"Miért van szükség a Magyar Tudományos Akadémiára? "
Ez is csak egy komcsilibsi csokeveny, 30 evvel ezelott kellett volna szetverni, felszamolni, es mindenkit bortonbe zarni, akkor most sokkal elorebb volnank.

lobaszopiatej 2019.02.08. 21:26:17

Fociakadémiára van szükség, művelt focihuligánokkal!
Fraaaa-DI !!

lobaszopiatej 2019.02.08. 21:29:01

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:
Úgy van, jó lesz nekünk az ezotéria!
Majd kutatja a zsinat a 10 parancsolatot neked!

morph on deer 2019.02.08. 21:32:32

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:

Bizony előbbre!
Akkor talán már az ékezeteketis sokkal korábban sikerült volna eltörölni, és nem zavarná meg az igaz magyar fejeket az a komcsilibsi csökevény sem.
De ami késik, ugyebár...

Jakab.gipsz 2019.02.08. 21:33:56

T. szabolcsblog !

És ezzel a poszttal, vélemény közléssel, mit bizonyítottál ?

Az ég egy adta világon semmit !

Sunyin manipulálsz, szembe köpöd, még a dialektikát is.

És most képzeld el, azt, hogy marxkarcsika is futóbolond volt, az akadémián pedig ott ücsörögnek a társadalmi tudatformálók, kései örökösei.

Tehát az igazán komoly kérdés, mi a magyarok a hit és az erkölcs gáncs nélküli lovagjai, hogyan szabaduljunk meg tőlük örökre, a lovagiasság szabályai szerint.

Ez így egy kicsit nehezebb, ugyebár?

Közepes Blog 2019.02.08. 21:35:03

Erről írtam én is :)
pár bejegyzéssel lejjebb az index2-n

Periodista. 2019.02.08. 21:37:19

Jó kis poszt, remek idézet!
Sajnos kevéssé hat az átlagemberre. A Czakó Gáborok áltudományosságának korát éljük.

Orbán veje 2019.02.08. 21:48:52

@Jakab.gipsz: Haver! Amit a rohadék fidesz fajtád tesz az MTA-val, azért még Hitlerék is megnyalnák a szájukat.
Azt hittem lejjebb már nem süllyedhettek ti mocskos ganék, de tévedtem. Az út végén szerintem egy újabb '56 áll, enélkül aligha ússzuk meg.

exterminador 2019.02.08. 22:01:02

A gyerekverő Czakó...

exterminador 2019.02.08. 22:01:59

@Jakab.gipsz: te akkor kerültél a legközelebb a tudományhoz, mikor a zártosztályon a seggedbe nyomták a nyugtatót.

pofán verjük a lipsiket oszt jonapot 2019.02.08. 22:20:09

@Orbán veje: "Az út végén szerintem egy újabb '56 áll, enélkül aligha ússzuk meg. "

Jol mondod egy ujabb 56.
Es valoban, a jelenlegi allas szerint 2056 -ig biztos, hogy kormanyon marad a fidesz. :))
Azt a 40 evet, meg valahogy mar csak kibirjatok.

Orbán veje 2019.02.08. 22:36:00

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:

Te mint a geci orbán, szarházi trollja, mást mit is mondhatnál?

Haver! Még egy fidesz ciklus és kiürül az ország. Csaba Lászlónak igaza van: előbb végetek lesz, mint bárki gondolná. Itt csak egy kérdés van: lámpavason vagy börtönben végzitek.

exterminador 2019.02.08. 22:37:41

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: aztán melyik külföldi országból osztod az észt, seggfej? Nem telik ékezetes billentyűzetre? Akkor meg mit ugatsz?

jandera 2019.02.08. 22:40:19

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:
Teljesen igazad van. Egyszerűen be kell tenni az alaptörvénybe népünk és pártunk tudományos meggyőződését ( a tieddel együtt ) és már nincs is szükség MTA -ra, sőt semmi féle tudományos kutatásra sem. Einstein zsidó mehet a pics@ba, éljen Teller, a hidrogén bomba atyja, meg Puskás őrnagy!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.08. 22:42:52

@Jakab.gipsz: tudod nehéz téged komolyan venni a témában, amikor jól látszik, hogy a magyar nyelv is megoldhatatlan problémákat hordoz számodra.
Amit írsz, azt dekódolni kell, aztán talán kiviláglik valami értelem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.08. 22:45:34

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: te vagy a Jakab Gipsz is? Mert a magyar nyelvvel, különösen a vesszőkkel kilátástalan küzdelmet folytatsz.
Ja, az orosz fordítóprogram hibája...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.02.08. 22:46:28

@Jakab.gipsz:
Sunyin manipulálsz, szembe köpöd, még a dialektikát is."

Tudod mit jelent?

eloi 2019.02.08. 22:56:07

Az utolsó mondat azért erős poén. Már mint, hogy nem is ez a szakterületed. Vagyis bármelyikőnk írhatta volna ezt a VÉLEMÉNYT!
Továbbá hivatkozol arra, hogy az "áltudósok" minden állítását cáfolták. Én nem nagyon találom a cáfolatokat. Csak azt, hogy mindenki mondja a maga verzióját. Nagyjából, azt, amiben hisz.
(Ez a legtöbb kérdésben így van. Kezdve ezzel a talánnyal, hogy kik a magyarok és kiével rokon a nyelvünk, ha rokon, egészen az evolúciós hipotézisekig, ahol szintén elbeszélés van egymás mellett többnyire.)

mgdé 2019.02.09. 00:18:14

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:

Figyelmetlen Jónapotkáim, pici hantalovacskáim, hány nicknéven írjátok még be mindenféle helyekre ugyanezt a szöveget? :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 00:29:00

Most nem azért a két fillérért, de Czakó írása egy szánalmas förmedvény, a tudományosságnak még a látszatára sem törekszik. Azt sem képes felfogni, hogy a nyelvrokonság és a genetikai rokonság egymástól függetlenek is lehetnek. Példának itt vannak rögtön a bolgárok, akik elhagyták a saját nyelvüket és egy másik nép nyelvét sajátították el.

A témában mindenkinek ajánlom figyelmébe:

index.hu/techtud/tortenelem/2019/02/06/magyar_ostortenet_finnugor_vagy_hun_tudat_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia

Ez a valódi tudomány. Megfogalmazza a kételyeit is, sőt azt sem szégyelli megírni, mi az, amit NEM tudunk. :)

Larrikin 2019.02.09. 02:30:44

@Jakab.gipsz: ütős paródia, jól kifiguráztad a kormánypárti kommunikációt:D De azért a végefelé kicsit túltoltad a balfasz fidesznyik karaktert, az a rész már nem volt elég hiteles.

Aquincum 2019.02.09. 05:24:01

@Jakab.gipsz: “az igazán komoly kérdés, mi a magyarok a hit és az erkölcs gáncs nélküli lovagjai, hogyan szabaduljunk meg tőlük örökre, a lovagiasság szabályai szerint.” Te pszichiátriai eset vagy, nem igaz magyar.

Dinkainka 2019.02.09. 06:48:44

Majd elköltöztetik Felcsútra, és diplomás focihuligánokat képeznek benne! Már nem csodálkozok semmin, Mocsaiból is rektort csináltak Debrecenben, lassan disznókból több lesz a Parlamentben, mint egy hizlaldában, az MTA elnöke lehetne Lévai Anikó, ő nagyságrendekkel jobb mint Elena Ceaușescu! Valamikor egy politikus éves jövedelmét ajánlotta fel az MTA létrehozására, most Orbán Viktor ezt kamatostól lopja el az MTA megszüntetése érdekében!

Pipas 2019.02.09. 06:55:46

"Persze tudományos módszertannal ezt nem tudják megtenni, hiszen egyrészt nem értenek hozzá, másrészt meg ha így tennének, akkor kénytelenek lennének elfogadni a finnugor nyelvrokonságot. "

A nyelvészet nem tudomány, a nyelvészetben nincs tudományos módszertan.

rallus 2019.02.09. 07:24:21

Ha a finnekkel való genetikai rokonságot már megcáfolták, legalább ezt a nyomorult nyelvrokonságot minden áron meg akarják őrizni azok, akik régen is okosak voltak...

Célkereszt 2019.02.09. 07:32:26

Miért akarunk mi egyedinek, különlegesnek lenni? Hogy lenézhessük a környező népeket? Azok meg nem esnek hasra tőlünk. Inkább nyerjük el az ellenszenvüket.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.09. 07:53:34

Ez a vita kizarolag a penzrol szol.

Az akademia tobbet hitt magarol, mint ami. Ahogy anno Ignaciusz rektor. Most majd megtanuljak, ki a fonok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.02.09. 07:59:47

Tudomány: folyamatos hazugságok sorozata.
Ami nem gond, a hívek nyugodtan imádják ezt a szektát, csak ne legyen kötelező.
Sajnos ma az az egész világon. Lényeg a profit!
Tudomány: kételkedni tilos! Garancia nincs!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.09. 08:35:49

Aki áltudományokkal akar fogllakozni, az csináélja saját pénzáből, a 4 fal között. A magyar nép nem kívánja finanszírozni a genderológiát. Pont.

szepipiktor 2019.02.09. 08:40:44

Abba kellene hagyni ezt, de sajnos most még inkább készülnek az egyeposztok a témában.
Vajon évtizedekig miért is nem olvastunk az MTA kollaborációjáról?
Korábban is szükség volt az akadémiára, de akkor az elvtársakat szolgálták ki.
Most sérül az érdekük, elkezdenek lázadni - korábban nem tették - és az ellenzéki média, bloggerkör azonnal berántja őket a napi harcukhoz.
Miközben ez is - hasonlóan a szakszervezetek által gerjesztett "ranszolgatörvényes" kamuhoz - csupán egy érdekkü anyagi és egyéb eddig létező kényelmének megcsorbítása
Én fontosnak tartom az MTA-t, de csak akkor, ha a társadalom számára hasznos munkát végez. Hasznos az oktatás, de nem kizárólag a CEU. Hasznos a munkaidőszabályozás, de nema közalkalmazotti szféra kedvezmnényeinek megúvása a legfonbtosabb.
A kutatási területeket pedig igen, át kellene tenni a ipari területhez, a világon mindenhol oda tartozik és nem egy szobában gondolkodó csoporthoz.
A kutatásoknak ott kell lezajlaniuk, ahol abból eredmény is keletkezik, hiszen ezért fizetjük adónkból a gondolkodókat.

Célkereszt 2019.02.09. 09:07:13

"Nem létezik hazafias művésze. És ugyanígy nincs hazafias tudomány sem."
Márai Sándor, hírhedett Soros-bérenc

mh1973 2019.02.09. 09:12:48

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: nektek elég a tíz parancsolat is, említésre se méltó a fajtád!

mh1973 2019.02.09. 09:14:19

@szepipiktor: csak itt nem erről van szó, hanem hogy az udvari bolondok (nari "kutatók") lenyúlják az évi sok 10 milliárdot, amit valódi kutatásokra kellene fordítani és nem hülyeségeket állítani, ahogy tette azt a piros pöttyös seggű eltolcsi!

Nincs közöttünk csicska 2019.02.09. 09:17:49

@mh1973: Itt a lenyeg az, hogy az MTAban bujkalo lippsi vakondok ne jussanak penzhez.

Es maradektalanul vegre fogjuk hajtani, ahogy 2018 tavaszan a valasztoknak megigertuk. A CEUval se viccelunk.

Hajra Magyarorszag, hajra magyarok!

vergyula 2019.02.09. 09:39:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bizony, az egy jó cikk. Szégyen vagy nem, ritkán olvasok el egy hosszabb interjút, de ezt nem tudtam félbehagyni.

vergyula 2019.02.09. 09:42:54

@wmiki: Gyógyíthatatlan vagy. Egyébként nem kötelező "hinni" a tudományban, ahogy az általa létrehozott internetet/számítógépet sem kötelező használnod.

vergyula 2019.02.09. 09:55:55

@MAXVAL bircaman közíró: Teológiát akartál írni, ugye? Egyébként ne beszélj a magyar nép nevében, nem ismered mindenki véleményét. És hogy sikerült az MTA-problémát genderológiára lefordítani? De akkor már bővítsük ki, legyen Soros vezette migránsok által kutatott genderológia.

Söme 2019.02.09. 10:01:22

@Periodista.:

Az oktatas/kutatas eleg regen nem fontos Magyarorszagon, legalabbis az en eletemben nem volt az. Az MTA letezese/nem letezese is eleg keves biztos fidesz szavazot erint kozvetlenul, ugyhogy siman megszuntethetik. Akit erdekel a tudomany az meg eddig is angolul olvasott/irt. Az Indexen meg aztan neha el lehet olvasni magyarul is egy ket cikk lenyeget ismeretterjeszto stilusban.

Eleg sok mindent elmond hogy pl az ELTE kb 150 helyet csuszott le az elmult 5 evben az egyetemek rangsoraban, pedig nem indult magasrol :) Olyan 'elokelo' egyetemek elozik meg, mint:

Bogor Agricultural University LogoBogor Agricultural UniversityMore Indonesia
Bournemouth University LogoBournemouth UniversityMore United Kingdom
Chungnam National University LogoChungnam National UniversityMore South Korea
Clemson University LogoClemson UniversityMore United States
Dankook University LogoDankook UniversityMore South Korea
Eötvös Lorànd University LogoEötvös Lorànd UniversityMore Hungary

Szoval osszessegeben sokkal tisztessegesebb megmondani hogy nem kell es beszantani, mint vegetaltatni meg bizonytalansagban tartani...

Nincs közöttünk csicska 2019.02.09. 10:11:23

@Söme: Eloszor is, ahogy a CEU eseteben is, hazugsag hogy szetverik az MTA-t, s az is hazugsag hogy az MTA lazadna a kormany ellen.

Van egy hangos lipppsi kisebbseg, aki azt hiszi hogy politizalhat (ez a "human tudomanyok" intezete|), a kormany penzen a kormany ellen, hat most meg fogja tudni mi merre hany meter.

Nagyot fognak nezni mint Ignacijev rektor.

akakukk 2019.02.09. 10:14:32

@szepipiktor: Jo indulatunak itelem a kommentedet, csak nem vagy eleg tajekozott, ezert valaszolok.
Azt irot hogy

"A kutatási területeket pedig igen, át kellene tenni a ipari területhez, a világon mindenhol oda tartozik és nem egy szobában gondolkodó csoporthoz.
A kutatásoknak ott kell lezajlaniuk, ahol abból eredmény is keletkezik, hiszen ezért fizetjük adónkból a gondolkodókat. "

Reggel amikor bemegyek a munkahelyemre, hogy fizikuskent kutatomunkaval foglalkozzak, egy ures szobaba lepek be, ahol semmi butor nincs, ulhetek a foldon. Illetve ulhetnek, ha nem lenne palyazatom. A szekem az asztalom, a szamitogepem, a konyvespolcom, a nyomtato, a nyomtatoban a pair, a labor, a laborban minden egyes muszer, vegyszer, kellek palyaztbol van. Csak a fizetesem es a futes garantalt. Nem kutatom azt, amit akarok, azt kutatom amire penzt adnak. Jo, nyilvan abban a temaban adok be palyazatot, amihez ertek, ami jobban erdekel, de az, hogy mire nyerhetek palyazatot, ugyanolyan fontos, mert oldoklo a verseny. Ha nem nyerek semmit, elsore nincs baj, de aztan masodikra mar nem lesz vegyszer, lerohad a computer, az eszkozok a laborban, es nem lesz produktum. Es az igazgato megkerdezi, ugyan mi vegre kell engem eltartania.
Ha az az allam/tarsadalom alkalmazott kutatast akar, allok elebe, de kerek penzt, paripat, fegyvert, mert anelkul csak a koldokomet tanulmanyozhatom. Jelenjen meg az allam megrendelokent, milyen kutatast szeretne, es beszeljuk meg, ahhoz mi kell. Legyenek alkalmazott palyazatok (amik nincsenek, de ez se nem az en hibam, se nem az akademiae). Engem atszervezhetnek akarmilyen formaba, eszkozok nelkul nincs innovacio. Uzleti eletben azt hiszem a befektetes nelkul nincs haszon mondast szoktak hasznalni. Ja, es arra hogy miert nem irnak szabadalmat az akademiai intezetek: nincs penz az eljarasra, nincs jogi segitseg, tamogatas. En fizikus vagyok, nem szabadalmi jogasz.
Ha pedig ugy dont a tarsadalom, hogy nem kell neki kutatas, akkor mondja ki, egyenesen es ferfiasan, en elfogadom es veszem a kalapom, amugy is csak valami belso erzes tart itthon.
Remelem sikerult roviden elmagyaraznom, hogy mukodik a kutatas magyarorszagon. Szemelyes velemenyem, hogy jo rendszer, mert kellokeppen vegyul benne a verseny (palyazatok) es a allandosag, ami az igazan uj dolgok kidolgozasahoz kell. USA-ban 100 000 dollar egy publikacio fajlagos koltsege, nalunk 10 000.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.09. 10:19:51

@akakukk: A fizikusokat senki nem fogja bantani, mert van annyi eszuk, hogy tudjak hogy ok senkik, es a politikat a nagyfiukra hagyjak.

Ugyanez mar nem igaz a Human Tudomanyok Intezetre, akik azt hittek hogy nekik is osztottak lapot, de hamarosan megtudjak, mi a valosag.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 10:20:23

@Pipas:

"A nyelvészet nem tudomány, a nyelvészetben nincs tudományos módszertan."

A nyelvészet nem TERMÉSZETtudomány, de attól még tudomány. Különösképpen áll ez az összehasonlító nyelvészetre.

akakukk 2019.02.09. 10:31:28

@Nincs közöttünk csicska: En nem igy latom. A jelen palyazatban meghirdetett keretosszegek alapjan bizton allithatom, hogy nem jut belole annyi nekunk sem, mint amennyi eddig az akademiai tamogatas volt.

Kedélyes Paraszt 2019.02.09. 11:07:16

@Igazamvanvagyigazamvan?: Dianetikát akart írni, csak nem érti a köztes szöveget, így kissé megzavarodott a lelkem. Én kérek elnézést helyette.

Cpt. Flint 2019.02.09. 11:12:54

@szepipiktor: "A kutatási területeket pedig igen, át kellene tenni a ipari területhez, a világon mindenhol oda tartozik és nem egy szobában gondolkodó csoporthoz.
A kutatásoknak ott kell lezajlaniuk, ahol abból eredmény is keletkezik, hiszen ezért fizetjük adónkból a gondolkodókat."
Ha jól értem, egyrészt azt állítod, hogy semmilyen más országban nincsenek akadémiák, akadémiai, államilag finanszírozott, vagy alapítványi kutatások. Illetve hogy nincs szükség semmilyen azonnali, direkt ipari hasznot, alkalmazást nem eredményező kutatásra (lásd pl. nyelv, történelem, régészet, elméleti matematika, csillagászat, paleogeológia stb.)
Húzd ki a fejed a seggedből, és nézz körül végre, légyszi. Még neked, szobafestőnek is többet kellene értened a világból. És akkor talán élhetőbb lenne.

Kedélyes Paraszt 2019.02.09. 11:16:42

@eloi: Az utolsó mondatból megismételném a lényeget: "tudósként/kutatóként az ember nagy rutinra tesz szert a butaságok kiszűrésében". Talán ez az egyik nagy hozománya az ismeretek megszerzésében, hogy erre képesek leszünk. Na, jó, csak néhányan. Van, akinek útmutatás kell a vezírtűl. Vagy .ru, .bg-ből.

aszterik 2019.02.09. 11:48:00

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: "Ez is csak egy komcsilibsi csokeveny" --> ha utánaolvas egy picit az Akadémia történetének, kiderül, hogy még az 1800-as évek első felében alapították olyan jeles hazafik, mint pl. Széchenyi István.

kocsisj 2019.02.09. 11:59:56

@jandera: Az a baj, hogy a Teller is zsidó volt. Na mindegy, majd találnak valami igazi szittyát.

kocsisj 2019.02.09. 12:34:02

@Cpt. Flint: Szerintem inkább az történik, hogy találtak még egy területet, amit még nem tudtak "gleichschachtolni" (jelen esetben lenyomni a maguk szintjére). Más oldalról, az átszervezés során biztos marad agy kis pénz néhány stadionra meg vadászlakra, amire a magyar nemzetnek égető szüksége van. Valószínűleg nem a természettudományos intézetek lesznek bajban, mert azokhoz a jogi végzettséggel (nulla év gyakorlattal) nem sok rálátásuk van. Inkább a humán intézetek kerülnek bajba, mert botcsinálta nyelvészből meg történészből van rakatra.

kocsisj 2019.02.09. 12:36:52

@aszterik: De még lehet, hogy Pénztáros Lőrinc felajánlja egy évi jövedelmét az Új Magyar Tudományos Akadémiára. Vagy felébredek, hogy bilibe lóg a kezem?

Kánikula 2019.02.09. 13:14:05

@aszterik: Ezek a tények nem szokták zavarni a hasonló "nagy gondolkodó" kommentelőket. Én már várom Soros mikor kerül bele a magyarázatba, de bele fog az biztos, mert felbukkant már itt is a kommentek között még a genderológia is.

Kánikula 2019.02.09. 13:40:34

@MAXVAL bircaman közíró: Az MTA áltudományokkal foglalkozik? aszta! Ezt tőled kell most meg tudni?

..Jösz megint a két mondatos igazságaiddal, mint tények de csak a fejedből pattantak ki.

A magyar nép 90%-ka nem tudja, hogy mit csinálnak az MTA munkatársai és 99%-nak fogalma sincs, hogy mi az a genderológia valójában. A magyar nép nem lázzadt fel az MTA ellen., hogy hol van már a szárazság tűrő kukorica emberek!

Na de a genderek az igen, az baj mer nem akarunk b*zik lenni !

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 14:24:15

@kocsisj:

"találtak még egy területet, amit még nem tudtak "gleichschachtolni" (jelen esetben lenyomni a maguk szintjére)"

A szó, amit írni akartál, a gleichschaltolni - a német gleichschalten igéből. Az idegen szavak használata nem feltétlenül a műveltség jele - főleg akkor nem, ha rosszul használják őket.

@Kánikula:

"Én már várom Soros mikor kerül bele a magyarázatba, de bele fog az biztos,"

Már belekerült, hiszen épp te hoztad elő.

kocsisj 2019.02.09. 16:58:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Németes vagyok egyébként, a gleichschalten=erőegyensúly, gleichschachten=egyenlő szintre hozni, a magyar átvétel során a kényszerrel egyenlővé tétel ragadt meg. Az idegen szavak használatával igazad van, elnézést kérek.

HellsAngel 2019.02.09. 17:09:37

Szerintem teljesen hibas olyan eszmei sikokra terelni a kozbeszedet ezzel kapcsolatban, hogy az akademia jo-e, hogy a tudomany mit ad az embereknek vagy hogy a magyar tudomany es az egyetemi elet eppen jo allapotban van-e. Ez mind mellebeszeles. Aki azt hiszi, hogy attol, hogy jon egy "eros ember", zsebeben a magvas "bolcsesz=rossz,libsi,kommunista;mernok az audinal=jo gyerek,o termeli a pinzt" kottaval, es eljatsza a Tronok harcanak szegeny emberekre rendezett valtozatat idos bacsikkal, es ettol majd rend lesz es viragzas, az keveset ert a vilag mukodesebol. Fejlodni, tanulni, tisztulni, szepulni nem igy lehet, ez a tortenet nem a fejlesztesrol szol.

Ez a tortenet arrol szol, hogy a valasztason Budapest meg valamennyire allva maradt, ugyhogy most ki kell fustolni a sorosista feszkeket. Es igy mar mindjart ertheto, hova kuldik az eros embert a veres baltaval a ceu utan. Most az akademia a soros. Ebben a jatekban sajnos nincsenek gyoztesek, ugyhogy en nem elvezem a showt. (Pl. az erosebb ember is csak addig dirigal, amig ki nem kuldenek ra egy megerosebb embert, aki lereszeli, ot sem kell irigyelni.)

kolomparlole1114 2019.02.09. 17:11:22

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: "Ez is csak egy komcsilibsi csokeveny, 30 evvel ezelott kellett volna szetverni, felszamolni, es mindenkit bortonbe zarni"

Ennél hülyébb már biztos nem leszel, te román! Anyád biztos kommunista volt, ezt viszont a lánchidas-tőkés Széchenyi gróf alaptotta. Tudom, a te népednek ez semmit se jelent, de nálunk ő nemzeti hős.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 17:22:45

@kocsisj:

"(nationalsozialistisch) (zur Zeit der nationalsozialistischen Herrschaft) Organisationsformen von Körperschaften und Institutionen an die nationalsozialistische Weltanschauung anpassen
(meist abwertend) [mit Zwangsmaßnahmen] im Denken und Handeln der Politik und Weltanschauung der regierenden Machthaber unterwerfen
(meist abwertend) auf eine gleiche, einheitliche, [zentral bestimmte] Linie bringen"

www.duden.de/rechtschreibung/gleichschalten

"gleichschachten=egyenlő szintre hozni"

Szerintem nincs ilyen német szó. Mondjuk az én véleményem nem sokat számít, de a Duden szerint sincs:

"Leider haben wir zu Ihrer Suche nach 'gleichschachten' keine Treffer gefunden.
Oder meinten Sie: gleichschalten?"

www.duden.de/suchen/dudenonline/gleichschachten

Amúgy én is németes vagyok. :)

Kánikula 2019.02.09. 18:09:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt, hogy bárki a blog kommentbe beböffenti, hogy Soros nem lesz hivatalos álláspont. Nem a kommentelőkre gondoltam.

Fentebb egyébként kétszer már sikerült említeni másnak is..

lezlidzsi84 2019.02.09. 18:15:49

@kocsisj: Nem a sajat penze, nem ajanlhatja fel :D

teleorman 2019.02.09. 18:25:07

Nem kell ezt az egészet túlbonyolítani. Egyszerű, mint a faék: minden, a legfelső vezetőtől egzisztenciálisan nem függő szellemi műhely/gondolatmanufaktúra/eszmetermelési központ ártalmas a nemzet egészségére, tehát megszüntetendő. No meg ahogyan Lenin elvtárs akár lövethetett volna is, értekeljétek hülye libsi hazaárulók, hogy ezeket a műhelyeket csak anyagilag, esetleg egyéb adminisztratív módszerekkel nyírjuk ki. A sok léhűtő (CEU, MTA) így megússza a gulágot, sajnos. Legfeljebb elmegy szenet lapátolni.

kocsisj 2019.02.09. 18:49:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valószínűleg az auf gleiche Niveau anpassen helyesebb lenne, ebben igazad van. Én a magyar szlenget használtam, ami mindenképpen helytelen, mert magyartalan. Bocsi...

kocsisj 2019.02.09. 18:50:53

@lezlidzsi84: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Valószínűleg az auf gleiche Niveau anpassen helyesebb lenne, ebben igazad van. Én a magyar szlenget használtam, ami mindenképpen helytelen, mert magyartalan. Bocsi...

kocsisj 2019.02.09. 18:52:30

@lezlidzsi84: Az előző félrement, bocs. Akié a pénz az is megtehetné, de hát ott nem lehet meccset játszani!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 19:04:54

@kocsisj:

"Valószínűleg az auf gleiche Niveau anpassen helyesebb lenne"

Max. az "auf gleicheS Niveau anpassen". De szebb, németesebb lenne az "auf gleiches Niveau bringen". Ennek persze nincs meg az a pejoratív jelentésárnyalata, mint a gleichschalten igének.

"Én a magyar szlenget használtam, ami mindenképpen helytelen, mert magyartalan. Bocsi..."

Nincs miért bocsánatot kérned, nem feltétlenül magyartalan egy ismert, bejáratott idegen szó használata. A gleichschaltolni helyett ebben az összefüggésben pillanatnyilag nem is jut eszembe megfelelő magyar szó.

Alick 2019.02.09. 19:27:24

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot: Elgondolkodtató... eszerint gróf Széchenyi, aki anno saját jövedelméből ajánlott fel pénzt a megalapítására, valószínűleg Soros ügynöke volt. :)
Vagy az is lehet, hogy ő adta a tippeket Sorosnak. Végülis tudjuk róla, hogy a lovizással is behatóan foglalkozott. :)
Éberség elvtársak, a nemzetközi helyzet fokozódik!

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2019.02.09. 19:53:02

@pofán verjük a lipsiket oszt jonapot:
"Ez is csak egy komcsilibsi csokeveny, "

Hazudsz, te szarházi.
A teljes magyar tudományos kutatóhálózatról van szó.

Arról, ami a állítólag népünk őrzendő értéke.
Ami kiemelkedő, régiós átlagon felül teljesítményt nyúlt - nem csak szerintem, a palkovics szerint is.

A kutatóhálózatok dolgozóinak átlagéletkora 44 év, a dolgozók többsége 30 éve a többségük még iskolás volt.

A kutatók világnézete teljesen vegyes, a palkovics-tervet viszont gyakorlatilag teljes egységben elutasítják.

---

a rombolás valós célja a 2021-től érkező innovációs EU-pénzek ellopásának előkészítése.

MTA rendes tagja 2019.02.09. 20:00:02

demagóg poszt
a humán tudományoknál és a társadalomtudományoknál lehetőség van politikai erővel hatalomra juttatni nézeteket (pl marxizmus, újmarxizmus), majd a tehetetlenségi nyomaték és a marxista "tudosók" körbeidézgetése révén hivatalos tudomány státuszára emelni
ugyanez érvényes a nyelvészetre is
szóval elképesztő ez a demagógia

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2019.02.09. 20:08:00

@MTA rendes tagja: Nagyon el vagy tájolva, de nem ez a szomorú. Hanem hogy azokban a témákban, amik kifejezetten a magyar-specifikus kérdésekkel foglalkoznak, gyakorlatilag meg fog szűnni a tudományos kutatás.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2019.02.09. 20:11:41

@Alick: Ezek ennyit tudnak, sztálini propagandát folytatnak a tudás, tudomány ellen. Egy-az-egyben a szovjet recept megvalósítása folyik. Pálinkás 2012-ben szervezte át utoljára a kutatóhálózatot, de hát most már ő is sorosista...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2019.02.09. 20:17:10

@Söme:
"Eleg sok mindent elmond hogy pl az ELTE kb 150 helyet csuszott le az elmult 5 evben az egyetemek rangsoraban, pedig nem indult magasrol :) "

Nem nagy csoda, 2010-ben gyakorlatilag lefelezték a felsőoktatás támogatását (200-ról kb. 100 milliárdra), azóta ebből néhány tízmilliárdot visszaadtak.

"Szoval osszessegeben sokkal tisztessegesebb megmondani hogy nem kell es beszantani, mint vegetaltatni meg bizonytalansagban tartani... "

Az elsődleges cél az, hogy az Akadémia magát végezze ki. Induljon el a palkovics-pályázaton, így szentesítse a hatályos magyar Alkotmánnyal, Akadémiai törvénnyel és Költségvetési törvénnyel ellentétes helyzetet. Ha ez nem jön össze, akkor is szétverik a kutatóhálózatot, de legalább az Akadémia arca megmarad...

MTA rendes tagja 2019.02.09. 20:52:03

@Comandante en Jefe: többet tudok a kérdésről, mint te vagy a geográfuska szabolcska
az MTA kutatóintézetek privilegizált helyzetét akarják végre megszüntetni

MTA rendes tagja 2019.02.09. 20:57:47

@Comandante en Jefe: nem csökkent, pláne nem feleződött a felsőoktatás támogatása
ekkora hazugságot!

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2019.02.09. 21:32:29

@MTA rendes tagja: Ja, végülis majdnem mindegy, hogy olyanok kutatnak egy-egy témát, akik évtizeden át tanulták és nemzetközileg elismert szaktekintélyek, vagy néhány habókos öregúr, akinek a szolgálataiért a s.gge alá tolnak egy intézményt bődületes költségvetéssel. Persze, egy ideológiailag vezérelt rendszernek az utóbbi sokkal hasznosabb. A társadalom jövője meg kit érdekel.

Billy Hill 2019.02.09. 21:35:59

Nézzétek a jó oldalát: Egy év már eltelt a ciklusból; már csak három év, és újra OGY választások...

sinus67 2019.02.09. 23:18:21

@rallus:
A genetikai rokonságot és annak cáfolatát hol olvastad? A prostisracoknál, esetleg a magyaridők hasábjain?

A magyar nyelvet az ugor ághoz - fogalmazzunk akkor a mélymagyarságot nem túl sértően - valószínűsítik, a finnt meg a finnhez.
Genetikai rokonságot a finnugor nyelvcsaládhoz tartozás nem kell, hogy feltételezzen.
Olyan ez, mint az indoeurópai nyelvcsalád különböző ágait beszélő népek, akik genetikailag nem "rokonok".

Olyan benszülött indiánok sem rokonok genetikailag az általuk használt nyelv "őseivel", akik ma már a spanyolt, portugált, angolt, stb. beszélik.
Mikor az eredeti nyelvük kihal, akkor az indoeurópai nyelvcsalád valamelyik ágához tartozó nyelven beszélnek majd. És láss csodát, genetikailag a majákkal, dakotákkal, sziúkkal, stb. lesznek továbbra is rokonságban.

MTA rendes tagja 2019.02.10. 11:19:28

@Comandante en Jefe: a belinkelt diák szerint az elmúlt 25 évben 25 milliárddal nőtt (reálértéken) a felsőoktatási kiadások
miközben a felsőoktatási korban lévő lakosság, diákszám jelentősen csökkent
szóval tényszerűen nem igaz, hogy felére csökkent, nem igaz, hogy csökkent, hazudtál, és a belinkelt anyaggal ezt bizonyítottad

Larrikin 2019.02.10. 11:27:48

@MTA rendes tagja: vajon ki tudsz vonni 2019-ből 25-öt?

MTA rendes tagja 2019.02.10. 11:33:57

@sinus67: van mélyszlovák, méllyhollland, mélyberber is? Vagy csak mélymagyar?
mivel az őstörténeti következtetéseket vonnak le a történeti nyelvészet északibábos elképzelései alapján, ezért indoeurópai hasonlításod nem releváns

Törpvadász 2019.02.10. 14:58:15

@Comandante en Jefe: Így van. Sajnos ennyire látnak előre. Harácsolás Isten dönt minden felett.

Törpvadász 2019.02.10. 15:08:29

Ha a hazacsábított kutatók is nyílt levelet írnak Orrbánnak (aki amúgy az MTA szétverésének ötletgazdája), akkor amögött az lehet, hogy Récsöl szeretett volna professzor lenni, oszt megnézték a tudományos eredményeit=0, a publikációit=0; oszt leszavazták a buta tudósok ezt a minizsenit. Hát ez van a háttérben az innovációs pénzek M.Lőrichez cuccolása mellet. Kérdés kinek lesz hamarabb Nemzeti Kutatóintézete: zseniRécsölnek/férjecske vagy Lőrincnek,Atehetségesnek?

MTA rendes tagja 2019.02.10. 18:49:20

@Larrikin: elgépelés, kösz
tehát a 2009-2019 közötti időszakra vonatkozott

CoolKoon 2019.02.10. 20:10:02

@Nincs közöttünk csicska: Ehhez kétség se fér. A baj "csak" az, hogy ezzel igazából az egész nemzet veszít.

Erdélyi István 2019.02.20. 20:41:57

Ezh most akkor egy tudományos cikk volt? Briliáns cáfolat.
Köszöntjük szépen!
Betesszük a többi közé.
süti beállítások módosítása